Hjälp för tusentals fåglar

I oktober 1979 bildades KFV (Katastrofhjälp fåglar och vilt) i Kristianstad. Idag har den ideella föreningen vuxit ordentligt och har omkring 60 stycken lokalföreningar runtom i Sverige.
Bromölla • Publicerad 14 mars 2008
Den här skadade kungsörnen kom till Stefan Gabrielsson strax innan jul i fjol. Bild: Willy Alm
Den här skadade kungsörnen kom till Stefan Gabrielsson strax innan jul i fjol. Bild: Willy AlmFoto: 
Stefan Gabrielsson hoppas kunna släppa ut örnen i vår.Bild: Willy Alm
Stefan Gabrielsson hoppas kunna släppa ut örnen i vår.Bild: Willy AlmFoto: 
En av många, många fåglar som fått vård hos KFV. Bild: Willy Alm
En av många, många fåglar som fått vård hos KFV. Bild: Willy AlmFoto: 
Kungsörnen är bara ett år gammal. Bild: Willy Alm
Kungsörnen är bara ett år gammal. Bild: Willy AlmFoto: 
Kungsörnen är troligen född i Mellansverige.Bild: Willy Alm
Kungsörnen är troligen född i Mellansverige.Bild: Willy AlmFoto: 

En av grundarna till KFV är Stefan Gabrielsson från Leingaryd strax utanför Bromölla. Han var med och startade allting 1979 och ser nu tillbaka på åren. Exakt hur många fåglar som fått vård i Leingaryd vet han dock inte.

- Vi gjorde en preliminär sammanställning 1999 och kom då fram till att ungefär 3000 fåglar hade varit här. Sedan har det ju hänt en hel del efter det, säger Stefan Gabrielsson när Kristianstadsbladet gör ett besök på gården.

1997 bildades ett gemensamt riksförbund inom KFV. Från början var förbundet placerat i Kristianstad men numera flyttas det runt mellan de olika föreningarna i landet. Den 10 maj är det tänkt att tioårsjubileet för riksförbundet ska uppmärksammas med en tillställning på Yllan i Kristianstad.

- Då kommer bland annat Jonas Wahlström från Skansenakvariet och Bengt Röken från Kolmården att vara med i frågepanelen. Det blir även en visning av Vattenriket, berättar Stefan Gabrielsson apropå arrangemanget på Yllan.

Skogvaktaren gläds också över att intresset för KFV har vuxit på ett bra sätt under årens lopp.

- Vi hoppas dock att hitta ännu fler medlemmar. Det finns alltid luckor att fylla på olika håll, säger han. En av alla de fåglar som har fått vård och behandling hos Stefan Gabrielsson är den ettåriga kungsörnshona som just nu finns på anläggningen.

- Hon kom hit den 21 december i fjol med ett stort hål i överarmsmuskeln. Sedan dess har det blivit ett antal veterinärsbesök. Vår förhoppning är att vi ska kunna släppa ut henne nu under våren, fortsätter Stefan Gabrielsson.

Apropå veterinärbesök så är Stefan Gabrielsson innerligt tacksam för att veterinärerna Christoffer och Lena Martinsen från Näsum ställer upp gratis när fåglarna kommer in för behandling.

- Deras generösa hjälp är guld värd för oss eftersom det ofta kan vara väldigt dyrt att gå till veterinären, säger Stefan Gabrielsson.

På frågan om vilken som är den mest minnesvärda fågeln på rekreationsanläggningen berättar Stefan Gabrielsson att han en gång på 1970-talet fick stifta bekantskap med en exotisk flamingo.

- Det ringde ett par och berättade att de hittat en skadad flamingo. Först trodde jag dem inte men det visade sig faktiskt stämma, berättar Stefan Gabrielsson.

Det kan också nämnas att anläggningen i Leingaryd sjunger på sista versen. Stefan Gabrielsson ska nämligen flytta till Allarp till hösten. Där ska sedan den nuvarande verksamheten fortsätta om allt går planenligt.

Markus Danielsson

044-18 55 00

markus.danielsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.