Hon filmar rysare på Ivö

”I säkert fyra år har jag haft en idé om att göra någon rysare eller thriller på Ivö med ett gäng tjejer”, säger Nymöllas filmare Jessica Nordkvist. Den nya produktionen ”Här är mitt liv” blir hennes första långfilm.
Bromölla • Publicerad 4 februari 2013
Lokala talanger. Ett par scener i dokumentärrysaren ”Här är mitt liv” spelades in i Nymölla. Christina Ivarsson är tv-reporter och rapporterar från det mystiska försvinnandet på Ivö.
Lokala talanger. Ett par scener i dokumentärrysaren ”Här är mitt liv” spelades in i Nymölla. Christina Ivarsson är tv-reporter och rapporterar från det mystiska försvinnandet på Ivö.Foto: Lasse Ottosson
Åsa Forsberg jobbar i vanliga fall på Regionmuseet. Här får hon instruktioner av Jessica Nordkvist när hon ska vara polischef.
Åsa Forsberg jobbar i vanliga fall på Regionmuseet. Här får hon instruktioner av Jessica Nordkvist när hon ska vara polischef.Foto: 

Det är söndagslunch och i Centrumhuset i Nymölla iscensätts en presskonferens som polisen har med anledning av de försvunna personerna på Ivö. Även om det var vinter ute utspelar sig scenen som togs i går mitt i sommaren. De cirka 15 som spelar poliser och mediafolk har fått manus och improviserar. Repar både en, två och tre gånger och byter kläder eftersom två olika presskonferenser ska klippas in i den färdiga filmen.

– Jag började filma denna på nyårsafton 2011, har cirka sju timmars filmmaterial att jobba med och har några scener kvar att spela in till sommaren. Då hoppas jag få Kristianstads hemvärn att öva på Ivö, så vi kan flygfilma en skallgång.

– Sedan behövs det en radioröst, nyhetsuppläsning i tv-studio, säger Jessica Nordkvist som gör allt från idé till färdigredigerad film. Förhoppningsvis blir den färdigredigerad så att jag kan premiärvisa den till hösten för de som deltagit i filmen.

Dokumentärrysare

Jessica Nordkvist har alltid varit intresserad av att måla och vid 33 års ålder började hon på Önnestad Folkhögskolas konstutbildning. Under utbildningen fick hon göra några kortfilmer och filmandet gav mersmak.

Filmen handlar om Jessica och ett skolprojekt med ”Livet via internet” som ledde henne rakt in i ett Facebookevenemang där okända personer bekantar sig med varandra via Jessicas direktiv. När skolprojektet var redovisat och skolan är slut, träffas deltagarna på Ivö.

– I scenerna på ön är jag själv med, annars är jag bakom kameran, berättar Jessica Nordkvist. När presskonferensen hålls har Skånepolisen inte löst det ovanliga fallet där folket som kom till ön plötsligt försvunnit. Det viktigaste bevismaterialet är deltagarnas kameror som hittats på ön. Det filmmaterialet ingår i filmen, berättar vad som hände men slut­poängen avslöjar jag först vid premiärvisningen.

Lars Östman är bildlärare, men ska ikläda sig rollen som kriminaltekniker inför söndagens tagning.

– Presskonferensen är enda scenen jag är med i. Det är en rolig grej och självklart ställer man upp för Jessica som är så entusiastisk.

Jessica Tofte blir polisinspektör, men jobbar annars inom vården som undersköterska.

– Jag gör det för att hon är min bästa kompis, säger hon.

I fjor fick Jessica Nordkvist Bromölla Filmpalats stipendium på 3 000 kronor. De pengarna investerade hon i en ny HD-video­kamera.

– Två kameror förändrar allt. Då kan jag ta både närbilder och distans, och växla i samma scen när jag klipper ihop filmen.

Både gammal och ung

– Allt som allt är 35 personer med i filmen. Äldsta skådespelare är min farmor Edit Svensson (83) och yngst Elizia Ljunglöv, en kompis dotter som bara var veckor när scenen togs. Hon syns inte men bidrar med barnskrik.

– Jag kommer visa filmen för allmänheten ett par dagar till hösten, troligtvis via filmduk och projektor någonstans i Nymölla/Bromölla. Samtidigt vill jag tacka alla från skådespelare till företag som ställt upp gratis, då min budget är mycket stram. Det är endast huvudrollsinnehavaren som har fått en symbolisk summa för sitt deltagande.

– Jag har inget speciellt syfte med filmen mer än att folk ska se den. Framför allt måste jag förverkliga mina idéer då det ständigt dyker upp nya, säger Jessica Nordkvist.

Mikael Hallqvist
Jan-Tuve Truedsson, jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.