Annons

Hon vill att fler ska läsa

Hon är engagerad i att öka intresset för läsning. Magdalena Jeppson arbetar som barnbibliotekarie i Bro-mölla och hon är tredje personen i sommarens intervjuserie.
Bromölla • Publicerad 3 juli 2008
Hon utbildade sig i Lund, jobbade ett tag i Hässleholm och började på biblioteket i Bromölla 2002.Foto: 
Tipsar. Magdalena Jeppson arbetar som barnbibliotekarie och ger råd om läsning och litteratur till unga och deras föräldrar. Bilder: Bosse NilssonFoto: 

När skolbiblioteken har stängt under sommaren vänder sig eleverna till biblioteket i Bromölla. Högt på utlåningens topplista ligger de historier som får draghjälp av film, radio och tv, till exempel böckerna om LasseMajas detektivbyrå av Martin Widmark och Narnia-serien av C S Lewis

- Den nya filmen om Narnia har gjort att alla böckerna är utlånade. Det blir sådana skjutsar ibland, säger Magdalena Jeppson.

Annons

Hon är barnbibliotekarie i Bromölla och ger råd och tips till barn, unga och deras föräldrar om läsning och litteratur. Barnen som växer upp i Bromölla möter henne från tidig ålder.

- Vi börjar kontakten med föräldrar och barn via barnavårdscentralen. Föräldragrupper kommer hit och när barnen är ett år får de "Barnens första bok" i present av biblioteket. "Barnens andra bok" får alla sexåringar när de blir inbjudna hit på en introduktion och då får de också sitt första lånekort. När barnen har börjat i årskurs fyra blir inbjudna hit igen för att prata böcker. Magdalena Jeppson startade i våras, tillsammans med kommunens kultursamordnare Frida Borgström, en satsning under namnet "Kultur i förskolan". Under två veckor samlades alla femåringar i gemensamma aktiviteter med musik, dikter och teater.

- Temat var natur, vi hade sagostunder utomhus och barnen gjorde egna instrument. De gjorde blåsinstrument av maskrosor och xylofoner av träpinnar, säger Magdalena Jeppson.

Satsningen fortsätter i höst med två kulturveckor på temat vänskap. Något som också äger rum i höst är en djupdykning i fantasyns värld. - Vi har fått projektstöd från Svensk Biblioteksförening på 10 000 kronor som vi ska använda till en fantasykväll på fritidsgården Tunnan. Vi bjuder in en författare som kommer och berättar, säger Magdalena Jeppson.

Något mer som även fortsätter i höst är författarbesöken i årskurs fem och nio. Tidigare har bland andra Per Nilsson, Katarina von Bredow och Lotta Olsson varit på besök.

- Nu funderar vi på vilka vi ska bjuda in till hösten. Författarnas besök är poppis och efteråt brukar alla deras böcker bli utlånade på biblioteket. Eleverna skriver frågor i förväg och det brukar bli om allt möjligt.

Under sommaren pågår flera aktiviteter för att öka intresset för läsning. "Resemysteriet" är en tävling med frågor hämtade ur barnböcker som handlar om resor. "Sommarboken" uppmuntrar till läsning och deltagarna får en bok och har chans att vinna priser. Biblioteket har också placerat ut boklådor på turistboenden, järnvägsstationen och busstorget.

- Om inte alla tar sig till biblioteket får vi ta oss till dem, visa att vi finns och locka hit fler.

Själv har hon alltid varit intresserad av läsning.

- Jag har alltid tyckt det var kul med barnlitteratur och jag har alltid läst mycket.

- Mamma är lärare så det sitter i ryggmärgen.

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons