Annons

Hus förstördes i brand

Ett obebott hus, ägt av Ifö Sanitär, blev totalt utbränt vid en brand på natten mot måndagen. Branden rubriceras som skadegörelse genom brand.
Bromölla • Publicerad 12 januari 2009
Bild: Tommy Svensson
Bild: Tommy SvenssonFoto: 

En högt med brända bräder och sotig sten är det enda som är kvar av huset på Kyrkvägen i Bromölla. Lågorna slickar fortfarande brännbara trädelar och rökpuffarna som sipprar fram kastas mot Iföbolagens område.

- Larmet kom in 02.47 och adressen var Kyrkvägen. Redan vid larmet så fick vi reda på att lågorna slog ut över allt, så det var helt övertänt redan då, säger Åke Blomqvist, räddningsledare.

Annons

Han berättar att räddningstjänsterna från Bromölla och Näsum fick koncentrera sig på eftersläckningsarbetet. Under måndagen fanns två brandmän på plats för att övervaka den eldhärjade byggnaden.

- Spridningsrisken var liten eftersom det är ganska långt till de andra fastigheterna, men vi vill ju inte släppa det utan ha kontroll på det hela tiden, säger Åke Blomqvist.

Enligt uppgift till räddningstjänsten ska ett antal personer hoppat in i huset under fredagen. Och det är inte första gången som obehöriga tagit sig in där.

- Vi har haft problem med inbrott i just det här huset. Det har stått öde under en längre tid och elen har varit avstängd länge och det finns inget vatten indraget, säger Roger Eriksson, informatör på Ifö Sanitär.

Han berättar att i somras tog sig någon eller några in i huset och förstörde invändigt. Efter den incidenten såg företaget till att huset bommades igen och dörrar och fönster spikades igen.

Det var tänkt att polisens tekniker skulle undersöka brandplatsen under måndagen för att försöka fastställa brandorsaken. Men det blev ingen undersökning.

- Räddningstjänsten behövde ta dit en grävmaskin för att riva vissa delar för släckning och efter det så är den tekniska undersökningen ganska meningslös. Därför beslutade vi att det är bättre att de släcker branden, säger Bengt Svensson, inre befäl på polisen i Kristianstad.

Branden är med största säkerhet anlagd och polisen rubricerar saken som skadegörelse genom brand. På grund av husets ringa ekonomiska värde och att det inte fanns någon spridningsrisk rubriceras det som skadegörelse genom brand och inte mordbrand.

Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons