Annons

Hyreshöjningar över rikssnittet

Bromöllahems hyreshöjning för 2009 ligger en procent över genomsnittet i Sverige. Bostadsbolaget hänvisar till den kommunala borgensavgift som numera ligger på Bromöllahem.
Bromölla • Publicerad 23 januari 2009

Ett dokument på Bromöllahems hemsida på internet förkunnar att bolaget har tvingats höja hyrorna på sina bostäder med 3,9 procent från och med den 1 januari 2009. Samtidigt visar en rikstäckande undersökning att snittet för hyreshöjningar i landet ligger på 2,9 procent.

Hyreshöjningen beror, enligt dokumentet, till största delen på att Bromöllahem numera har ålagts en borgensavgift för samtliga sina lån med kommunal borgen. Av den totala hyreshöjningen står den nämnda borgensavgiften för 2,5 procent.

Annons

– Där har vi den stora anledningen till den här höjningen. Hade vi inte haft den hade vi ju legat långt under genomsnittet, säger Leif Bengtsson, vd för Bromöllahem.

De resterande 1,4 procenten av hyreshöjningen består, enligt Leif Bengtsson, i ökade kostnader för exempelvis el, vatten, fjärrvärme och tv-avgifter.

Hur var förhandlingarna med hyresgästföreningen? Hårda duster?

– Nej, det tycker jag inte. Hyresgästföreningen hade inga synpunkter. De förstår ju att det vi inte kan påverka det här med borgensavgiften, fortsätter Leif Bengtsson.

Hur har de vanliga hyresgästerna reagerat? Några synpunkter?

– Nej, vi har inte hört någonting från någon av hyresgästerna. Sen vet jag ju inte om kommunen har fått in några klagomål på annat håll, säger Bengtsson vidare.

Hyreshöjningen innebär inte att Bromöllahem får mer pengar över till att rusta upp och renovera sitt fastighetsbestånd. Leif Bengtsson säger att man, precis som tidigare år, har omkring tio miljoner kronor budgeterade för den här typen av kostnader.

– Vi ligger ganska bra till när det gäller underhållet av våra fastigheter. Sedan är det ju klart att det alltid finns de som vill ha nya tapeter eller liknande, säger Leif Bengtsson.

Markus Danielsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons