I natt inleddes strejken i Bromölla

Kommunal inledde strejken i Bromölla i natt. Åke Svensson, som ansvarar för förråd och reparationer på kommunteknik, stannar hemma från arbetet från och med idag.
Bromölla • Publicerad 8 maj 2003
Åke Svensson ansvarar bland annat för att lämna ut och ta emot kommunens utrustning till skötseln av gator, vattenledningar, avloppsrör och parker
Åke Svensson ansvarar bland annat för att lämna ut och ta emot kommunens utrustning till skötseln av gator, vattenledningar, avloppsrör och parkerFoto: 
Åke Svensson, förrådsman och reparatör på kommunteknik, är sedan i natt uttagen i strejk. Lars Holmquist, produktionschef på tekniska förvaltningen, kommer att sträva efter att upprätthålla verksamhetens normala standard under den period strejken varar.Bilder: Bosse Nilsson
Åke Svensson, förrådsman och reparatör på kommunteknik, är sedan i natt uttagen i strejk. Lars Holmquist, produktionschef på tekniska förvaltningen, kommer att sträva efter att upprätthålla verksamhetens normala standard under den period strejken varar.Bilder: Bosse NilssonFoto: 

–  Hela byggnaden kommer att vara låst och bevakas av strejkvakter. Ingen kommer att ha tillträde, säger Åke Svensson om regelverket som kommer att omgärda kommuntekniks förråd under strejken. Åke Svensson ansvarar för reparationer och förråd på kommunteknik. Inom hans ansvarsområde ingår bland annat ta emot och lämna ut kommunens utrustning till skötsel av gator, vattenledningar, avloppsrör och parker. Han ansvarar också för att reparera kommunens fordon och maskiner.

–  Jag har tagits ut i strejk eftersom förbundet anser att jag är en nyckelperson. Min frånvaro drabbar verkstad och förråd, förklarar Åke Svensson och tillägger.

–  Jag hoppas att konflikten kommer att lösas så snart som möjligt. Det här är inte roligt för någon av oss. Lars Holmquist, produktionschef på tekniska förvaltningen, framhåller att kommunteknik, under den period strejken varar, ska sträva efter att upprätthålla verksamhetens normala standard i den mån det är möjligt.

–  Vi siktar på att vi ska klara ordinarie skötsel men det blir mer omständligt, kommer att ta längre tid och blir framförallt dyrare. Om vi till exempel behöver en slagborr får vi skaffa en sådan på annat håll, låna eller köpa. När det gäller dyrare saker vet jag inte exakt hur vi ska lösa det, säger Lars Holmquist.

Han förklarar att kommuntekniks personal i nödfall och vid extraordinära situationer kan få dispens för att låsa upp förrådet och hämta utrustning. –  Vi får tillåtelse att bryta strejken för att skydda liv, hälsa och större ekonomiska värden. Om det skulle uppstå en större vattenläcka meddelar jag strejkvakterna detta och får då tillgång till länspumpar, verktyg och annan utrustning, säger Lars Holmquist.

Han berättar också att personalen på kommunteknik låtit bli att hämta ut verktyg, reservdelar och förbrukningsmaterial i förebyggande syfte.

–  Vår tanke har varit att jobba precis som vanligt fram tills strejkens början. Vi kunde ha kommit och plockat ut verktyg och reservdelar för de kommande veckornas behov men det har vi inte gjort eftersom vi anser att det är fel, säger Lars Holmquist.

Om konflikten mellan Svenska Kommunalarbetareförbundet och Svenska Kommunförbundet inte är löst innan den 26 maj tas, som Kristianstadsbladet tidigare rapporterat, ytterligare 200 av Kommunals 456 medlemmar i Bromölla ut i strejk.

Jerker Hagman

0456-232 93

jerker.hagman@kristianstadsbladet.se

bromölla
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.