IFÖ Ceramics nyanställer personal

BROMÖLLA. Det ser ljust ut för IFÖ Ceramics. Produktionen har ökat rejält och de har fullt med order fram till januari. Nu ska de nyanställa personal.
Bromölla • Publicerad 9 juli 2002
Nyinvestering. Marknadschef Robert Axelsson och produktionschef Per-Olof Odenberger står framför IFÖ Ceramics precis nyinvigda brännugn. Bild: PER ROSENQVIST
Nyinvestering. Marknadschef Robert Axelsson och produktionschef Per-Olof Odenberger står framför IFÖ Ceramics precis nyinvigda brännugn. Bild: PER ROSENQVISTFoto: 

De senaste åren har IFÖ Ceramics genomgått flera förändringar. I november i fjol blev företaget utlandsägt. Nu är de en del av den amerikanska koncernen PPC Insulators. – Vi var lite orolig i början med de nya ägarna, men nu känns det bra, säger marknadschef Robert Axelsson. I dessa tider är det inte allt för ovanligt att mindre företag köps upp större utländska företag, som lägger ner produktionen, och flyttar den utomlands. För IFÖ Ceramics ser hotet inte ut att vara aktuellt. De har fått pengar till nyinvesteringar och i går invigdes en ny brännugn. – Vi har ökat produktionen med 30 % under ett och ett halvt år, berättar produktionschef Per-Olof Odenberger. Ökningen har skett successivt och Odenberger säger att de räknar med en fortsatt ökning under det här året. – Volymökningen var ett måste för vår överlevnad. Han berättar att IFÖ Ceramics sedan augusti förra året tillfälligt anställt 15 personer. Nu ska flera av de anställningarna gå över i fasta anställningar. Det är också aktuellt att anställa ytligare personer. Konkurrensen är tuff. När det gäller kostnader kommer konkurrensen från låglöneländer som Polen, Indien och Slovakien. När det gäller kvalité kommer konkurrensen från USA och Japan. Ett sätt som IFÖ Ceramics möter konkurrensen på är genom snabba leveranser. Axelsson säger att deras leveranstid normalt sett är 4 veckor. Konkurrenternas leveranstider ligger på 10-12 veckor. Hemligheten bakom IFÖ Ceramics snabba leveranser är gammal kunskap som kombinerats med modern teknik. Tidigare arbetade de med våt lera som måste torkas i några veckor. Nu spraytorkar de i stället lermassa till ett pulver. Processen som leran går igenom kallas isostafpressning. På så sättet har de fått bort det mest tidskrävande ledet i produktionen, själva torkningsprocessen. – Den här tekniken är inte ny. Vi gjorde det redan på 60-talet, men det är först nu som vi använder det som en fördel ute på marknaden, säger Axelsson. De senaste året har företaget också försökt att lokalisera alla flaskhalsar i produktionen och försökt bygga bort dem. De har också specialinriktat produktionen till en viss typ av isolatorer. – Alla våra medarbetare har varit med i de förändringar som gjorts, säger Odenberger. Han säger att det kommit in lika mycket förslag om tänkbara förändringar från golvet som uppifrån. Det har varit viktigt för företaget att växa successivt, för att kunna ha personalen med sig. Företagets största kund är ABB. De har försökt bredda kundunderlaget för att inte vara beroende av en kund. – Sedan mitten av 90-talet har vi satsat på USA. För 10 år sedan hade vi enstaka order därifrån. I dag står den amerikanska marknaden för 25 % av vår omsättning, säger Axelsson. Nu finns än större planer för framtiden och det är den kinesiska marknaden. sofia.lindh @kristianstadsbladet.se

Av Sofia Lindh 0456-23293
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.