IFÖ Cup, med gott självförtroende

BROMÖLLA. Mjällbytränaren Hasse Larsson på talangjakt, tandutdragning på plan och polska svordomar och hurrarop. IFÖ Cup är här igen och det är hektiskt, varmt och full rulle som vanligt.
Bromölla • Publicerad 30 juni 2001
Ett färgglatt myller. Drygt 50 lag från hela landet och några från Polen drabbar i helgen samman på Strandängen.
Ett färgglatt myller. Drygt 50 lag från hela landet och några från Polen drabbar i helgen samman på Strandängen.Foto: 
Fick bita i gräset? Mitt under pågående match mellan Mjällby och Råå drog spelaren Fredrik Stenrosen ut en lös tand. Bilder: PETER ÅKLUNDH
Fick bita i gräset? Mitt under pågående match mellan Mjällby och Råå drog spelaren Fredrik Stenrosen ut en lös tand. Bilder: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Femtio pojklag från Örebro i norr till Polen i söder gästar Bromölla och Strandängen i helgen. Det är IFÖ Cup, för 26 gången. Faktiskt får lagen äran att spela den första matchen på a-planen efter renoveringen. Fast det ska sägas, kämpaglöden var minst lika stor vid de övriga planerna.

I tre dagar ska lagen, som består av pojkar mellan tio och tretton år gamla, kämpa. Nära 50 föräldrar och föreningsmedlemmar ställer upp och fixar med maten i skolans servering, dessutom medverkar förstås ledare, domare och inte minst kioskpersonal. Det myllrar av färgglada barn i varenda vrå av Strandängen. Gul- och svartrandiga från Lister, gulgröna från Kamien Pomorski, här och där gröna klickar och så några blå stjärnor.

– Vi får Malmö, det tuffaste laget i första matchen, suckade Niklas Nilsson från värdklubben Ifö Bromölla IF.

Han gillar IFÖ Cup, men tycker det är ännu roligare att resa bort på träningsläger. Mest spännande är det förstås för de polska pojkarna, de flesta har aldrig varit utomlands.

– De trivs redan. Det viktigaste för dem är inte att vinna, de ska spela ett spel och de ska ha skoj, säger tränaren för tioåringarna, Roman Sobolewski. Killarna från Viby IF har åtminstone självförtroendet på rätt köl. För vad svarar de på frågan om vilken deras styrka är?

– Allt!

Och svagheterna då...

– Har vi inga!

Styrka hade Mjällbyspelaren Fredrik Stenrosen, som mitt under pågående match mot Råå, drog ut en tand! Sedan kastade han över tanden till pappa och fortsatte spela. Ungefär samtidigt förlorade det polska 13-årslaget sin första match. Kanske var det av ren artighet, för sedan vann polackerna de flesta matcher de spelade under fredagen.

asa.carlsson

@kristianstadsbladet.se

Av Åsa Carlsson 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.