Ifö förbereder sig för en utökning

Ifö Sanitär vill stå redo för en eventuell ökning av produktionen. Därför tar de nu fram en ansökan om ett nytt miljö­tillstånd som ska ge dem möjlighet att utöka antalet enheter med två tredjedelar per år.
Bromölla • Publicerad 14 mars 2013
Ifö Sanitär i Bromölla.
Ifö Sanitär i Bromölla.Foto: Bosse Nilsson

I dag har Ifö Sanitär tillåtelse att producera 1,5 miljoner enheter per år. Följer fabriken samma mönster de gjort de senaste åren, då produktionen ökat på grund av att de bland annat tillförts produkter från andra anläggningar i samband med anpassningar av produktionen inom koncernen, överskrids gränsen för det nuvarande tillståndet.

Produktionen ökar

Enligt den information om samråd som nu skickats ut till Ifö Sanitärs närmaste grannar och andra särskilt berörda förväntas produktionen att öka så att gränsen passeras framöver.

Om och när en produktionsökning blir aktuell kan detta innebära en eventuell investering i ny utrustning, vilket kan medföra att ytterligare en tunnel­ugn behöver installeras. Tunnelugnarna används för att bränna produkterna som bland annat toalettstolar­ och handfat efter att de glaserats.

Enligt bolagets vd, Lars-Bertil Håkansson, finns det inget i nuläget som tyder på att en markant produktionsökning kommer att ske inom en nära framtid.

– Vi har historiskt haft en positiv volymutveckling och det vill vi gärna skapa möjlighet för även framåtriktat, säger Lars-Bertil Håkansson och förklarar att bolaget vill ligga steget före.

– Ansökan är för att öka beredskapen och flexibiliteten och skapa förutsättningarna för en ökning, säger han.

2,5 miljoner

Det nya tillståndet som Ifö Sanitär nu förbereder sig för att söka kommer att omfatta tillverkning av högst 2,5 miljoner enheter per år. Samtidigt vill bolaget föra in det miljötillstånd de har för tillverkningen av plastformar, som flyttade från Holland till Bromölla förra året, in i det nya tillståndet.

En produktionsökning väntas enligt företaget inte medföra några större förändringar vad gäller buller från anläggningarna. Inte heller kommer lagringen av gasol att öka medan antalet godstransporter till och från fabriken skulle öka.

Senast den 25 mars kan de närmast boende och and­ra särskilda berörda lämna synpunkter till företaget inför den kommande tillståndsansökan.

Mikael Hallqvist
Jenny Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.