Ifö Sanitär stoppade strandpromenaden

Det skulle bli en sjönära strandpromenad från småbåtshamnen i Bromölla, söderut förbi Iföstrandsområdet. Men Ifö Sanitär har satt käppar i hjulet.
Bromölla • Publicerad 23 augusti 2014

Det har i flera år talats om en strandpromenad i Bromölla, med sträckning från småbåtshamnen och förbi Iföstrand.

Söderut kan sedan den vandringssugne fortsätta mot Gualöv, men det egentliga projektet med strandpromenaden börjar vid den nya bron över Skräbeån, säger Bengt Olsson, verksamhetschef.

– För två år sedan, när jag började, fick jag höra att det där, det är bara att fixa direkt. Det är klart för att sätta igång, säger han.

– Men det har varit mycket annat att göra och vi har inte blivit färdiga att bygga.

Enligt vad Bengt Olsson erfarit har Bromölla kommun haft en muntlig överenskommelse med Ifö Sanitär. Men vid ett frukostmöte för ett tag sedan ändrades plötsligt förutsättningarna.

En fet käpp i hjulet

– Jag berättade om strandpromenaden, att vi var i startgroparna. Ifö Sanitärs VD, PO Johansson, satt med och efter min genomgång kom han fram till mig och uttryckte tvekan.

En stor, fet käpp i hjulet, beskriver Bengt Olsson det som. Det fanns argument mot strandpromenaden, men Bengt Olsson menar att man hade lösningar på alla invändningar. Man kom överens om att Ifö Sanitär fick en månad på sig att diskutera det.

– Sedan sa de att de inte släpper till marken.

Finns inget avtal

PO Johansson är VD för Ifö Sanitär. Han säger att enligt Ifö Sanitärs ledning har det varken funnits ett muntligt eller något annat avtal om att upplåta mark till strandpromenaden.

– När vi fick höra talas om det här första gången hade planerna kommit långt. Jag tog kontakt med de ansvariga och meddelade att vi inte kan upplåta industrimark till fritidsaktiviteter, säger han.

– Vi är juridiskt ansvariga för alla som beträder marken och jag har en förhoppning att alla har förståelse för det.

Hoppet är ute

Den totala sträckan för strandpromenaden är cirka 2 km, Bengt Olsson uppskattar att 600-700 meter är på Ifö Sanitärs mark. Han hoppas att man ska kunna nå en överenskommelse.

PO Johansson, finns det något hopp om att ni ska upplåta mark så att strandpromenaden kan bli klar?

– Nej, det gör det inte.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Malin Andersson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.