Ifö Sanitär vill öka med 65 procent

Enligt Ifö Sanitär kan den planerade produktionsökningen i huvudsak genomföras i befintliga byggnader.
Bromölla • Publicerad 15 januari 2014
Ifö Sanitär.
Ifö Sanitär.Foto: 

Företaget skriver i ansökan att prognoserna för de närmaste åren pekar mot en betydande ökning av sanitetsgods. Denna väntas ske genom ökad tillverkning av de egna produkterna samt genom överflyttning av produktion från koncernens andra anläggningar till Bromölla i samband med framtida produktionsoptimeringar.

Beredskap

– Vi har fabriksnätverk inom koncernen där vi tillverkar olika produkter till både eget varumärke och systerföretag. Det finns inga konkreta beslut i någon riktning i dagsläget, säger Ifö Sanitärs vd Per-Olof Johansson om formuleringen i ansökan.

Per-Olof Johansson berättar att man arbetat med ansökan under en längre period för att skapa beredskap för framtiden. Gränsen för nuvarande tillstånd väntas uppnås inom ett par år.

”Mot denna bakgrund pågår en långsiktig satsning på modernisering och kapacitetsökning vid anläggningen”, står det i ansökan.

– I nuläget finns inga beslut om ett ökat uttag i fabriken, utan vi ligger inom marginalen för nuvarande tillstånd, säger Per-Olof Johansson.

– Det här är en försäkring om så skulle bli aktuellt att vi har ordning och reda bland våra tillstånd och papper. En tillståndsprocess kan ta flera år.

Vill öka till 2,5 miljoner

Ifö Sanitär, som tillverkar sanitetsgodsprodukter i form av toalettstolar och tvättställ, har sedan 1998 tillåtelse att producera 1,5 miljoner keramiska pjäser per år. Ett tvättställ motsvarar en pjäs och en toalettstol två keramiska pjäser. Sedan 2012 tillverkas också gjutformar av härdplast vid anläggningen i Bromölla, vilka tidigare producerades i Nederländerna.

En ansökan med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning har skickats in till länsstyrelsen om att utöka tillståndet för keramiska produkter till 2,5 miljoner pjäser per år, vilket väntas ske inom en tioårsperiod, samt att behålla tillståndet för förbrukning av 150 ton härdplastråvaror.

Inför ansökan har samråd genomförts med myndigheter och andra som kan tänkas beröras av verksamheten.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.