Inbrottskupp på väg klaras upp

Sex personer har gripits och tre män har anhållits misstänkta för inbrotten på Claessons. Samtidigt jagade polisen ännu en misstänkt i skogarna kring Grundsjön.
Bromölla • Publicerad 13 maj 2005

Vid 20.30-tiden på onsdagskvällen grep polisen en 26-årig man vid Grundsjön norr om Bromölla. Han misstänks för delaktighet vid inbrotten på Claessons Motor. Under hela natten spanade en stor polisstyrka efter ytterligare en misstänkt i skogarna kring Grundsjön. Ett spaningsarbete som fortsatte under torsdagen.

– Vi åker och pratar med de som bor i husen och frågar om de sett något. Vi har pratat med en hel busslast med folk som skulle gå Skåneleden. De skulle höra av sig om de såg någon som irrade runt i skogen, säger en av poliserna till Kristianstadsbladet. Det var vid 19-tiden i onsdags som en polispatrull upptäckte en mindre täckt bil på Ryssberget. Två män flydde till skogs när de fick syn på poliserna. En 26-årig man greps alltså vid halv nio på onsdagskvällen. Uppgifter från honom ledde till att polisen under natten kunde göra ett tillslag mot ett hus i Staffanstorp. Där greps fyra män och en kvinna misstänkta för delaktighet i inbrottet i Bromölla.

Samtliga gripna kommer från Polen och polisen misstänker att de stulna skinnställen skulle föras dit för försäljning.

I bilen på Ryssberget hittades skinnställen från den senaste stölden hos Claessons i onsdags morse och i huset vid Staffanstorp åtminstone delar av bytet från den första stölden för snart tre veckor sedan.

– Tre av de gripna är släppta, två män och en kvinna. Tre män sitter anhållna misstänkta för grov stöld, säger Bo Widell informationsansvarig på polisen. Han berättar att det kommer att hållas förhör med de anhållna männen. Dessutom pågår det tekniska undersökningar dels vid Grundsjön och dels av de beslag som polisen gjort. Exakt vilka beslag som gjorts och vilka spår som säkrats vill han dock inte gå in på.

Taktiken att endast köra en kortare bit från brottsplatsen och sedan slå bivack och ligga och trycka några dagar tills polisen trappat nere spaningsinsatserna har tidigare använts av den så kallade Militärligan som rånade flera banker. Därför beslutade polisen under onsdagen att söka efter kuppmännen och deras bil i närheten av Bromölla med koncentration till Ryssberget och det gav alltså resultat. Ett stort polispådrag med bland annat enheter ur utryckningsstyrkan i nordöstra Skåne och Blekinge, piketstyrkan i Malmö samt polishundar både från Skåne och Blekinge och en polishelikopter sattes in i spaningarna på onsdagskvällen. Eftersökningarna fortsatte under torsdagen, men ju fler timmar som passerade utan resultat desto mindre blev insatsen.

– Det är lite svalt nu. Han kan ha kommit långt härifrån, säger en av de poliser som deltar i spaningarna på Ryssberget.

Bo Widell berättar att polisen under torsdagsförmiddagen hade tio till tolv polisen som jobbade med fallet.

– Vi ska ha ett möte senare i dag och jag tror att vi kommer att dra ner och kanske till med avveckla, säger han.

Lennart Svenezon

och Roger Bing

0456-29000

nyheter@kristianstadsbladet.se

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.