Ingen ambulerande väktare i centrum

Bromölla • Publicerad 20 augusti 2004

Centrala Bromölla kommer inte att få en ambulerande väktare. Det står nu klart efter att ärendet utretts under drygt ett år.

Frågan om att ha en ambulerande väktare i samhället togs upp av kommunchefen Gudrun Rönnertz under förra året.

Synpunkter om att det fanns ett behov av en ambulerande väktare i och kring de centrala delarna av Bromölla har framförts från flera håll. Kommunchefen har tidigare berättat för Kristianstadsbladet att det varit en del stök i de centrala delarna av samhället och att många av de som jobbar i och besöker centrum har känt sig otrygga. Tanken var därför att ha en gemensam ambulerande väktare där alla parter som utnyttjar tjänsten delar på kostnaderna. Biblioteket i Bromölla är ett av ställena som varit hårt utsatt. Biblioteket hade under förra året stora problem med besökare som varit stökiga och bråkat med personalen.

– Det är lugnare nu. En person som var inne och besvärade oss dagligen har flyttat härifrån, säger Anette Mjöberg som är bibliotekschef på Bromölla bibliotek.

Under tiden utredningen pågått har biblioteket haft ett eget avtal med ett vaktbolag. Dit har de kunnat ringa om problem uppstått men Anette Mjöberg säger att de hoppades på ett gemensamt avtal med kommunen för att kunna minska kostnaderna.

– Det är tråkigt att det inte blir av, säger hon.

Huruvida biblioteket ska ha kvar sitt egna avtal med vaktbolaget är osäkert eftersom situationen förändrats.

– Vi har inte bestämt oss ännu, säger Anette Mjöberg.

Diskussionerna kring en ambulerande väktare har kommunen fört med en representant från företagarna i Bromölla men vaktföretaget har uteblivit från träffarna och i nuläget finns inte det aktuella företaget representerat i Bromölla. Enligt Torbjörn Lindh som representerar företagarna i Bromölla så har vaktföretaget gjort en omorganisation och eftersom de inte finns representerade i Bromölla längre så finns inte den närhet som företagarna söker.

– Vi fortsätter att utreda saken inom företagarna. Vi har kontakt med ett lokalt vaktbolag i Sölvesborg, säger Torbjörn Lindh.

Mot bakgrund av att personalen på biblioteket nu känner sig mer trygga har kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat att lägga ner ärendet.

Emma André

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.