"Jag trodde på ett jämnare valresultat"
Representanter för ja- och nej-sidan i Bromölla uttrycker förvåning över att skillnaden mellan de båda sidorna blev så stor. Elisabeth Stenberg-Michalski, arbetarekommunens ordförande i Bromölla, uttrycker också besvikelse över att en majoritet av svenska folket röstade nej till ett medlemskap i EMU.
– Jag kan väl inte säga att jag är glad men man får acceptera valresultatet och folkets vilja och jobba vidare utifrån detta. Jag hoppades att det skulle bli ett ja och jag trodde att valresultatet skulle bli jämnare.
Hon konstaterar att nej-sidans övertag i Bromölla är i linje med strömningarna från den förra folkomröstningen.
– Bromöllaborna var motståndare i folkomröstningen om EU också. Trenden håller i sig, säger Elisabeth Stenberg-Michalski.
Sture Ljungqvist, ledamot i kommunfullmäktige för vänsterpartiet, blev glatt överraskad av resultatet.
– Jag reagerar positivt och att det skulle bli så här stor skillnad hade jag inte väntat mig. Det tyder på att svenska folket vill ha mindre av överstatlighet och att besluten ska fattas närmare folket.
Han konstaterar att nej-sidans överväldigande majoritet i Bromölla följer mönstret från andra mindre industrikommuner och han menar att välfärdsfrågan var avgörande inför människors beslut i omröstningen. Sture Ljungqvist anser att neddragningarna av offentliga utgifter de senaste åren beror på en anpassning av den svenska ekonomin till de rådande förhållandena inom euroområdet och att väljarnas beslut att rösta nej är en protest mot den utvecklingen.
Jerker Hagman