Klagomål har inte tagits på allvar

BROMÖLLA. Den dåliga luften på Alvikenskolan har varit omdiskuterad i många år. Men ingen verkar ha tagit problemet på allvar förrän föräldrarna krävde det.
Bromölla • Publicerad 5 februari 2001

Den unkna och dåliga luften som tränger upp från källaren i 1912-byggnaden är inte något nytt problem. I flera års tid har det påpekats i varenda skyddstillsynsprotokoll.

1998 anmäldes till fastighetsförvaltningen och till skyddskommittén att en lärare som hade sitt klassrum i denna del av byggnaden fått allergiska besvär. Hon hade aldrig tidigare haft dessa problem.

Yrkesinspektionen konstaterade under ett besök 1999 lukt i biblioteket som kunde tyda på fukt och mögel. ”Under den tid vi besökte lokalerna (cirka 15 minuter) kunde påverkan i luftvägarna konstateras på flera av oss. Yrkesinspektionen bedömer att luftkvaliteten i lokalerna är otillfredställande och i nuvarande skick olämpliga att vistas i”.

Efter det flyttades biblioteket till baracker. Men lukten fanns kvar.

–Vi grävde upp runt källaren och bättrade på dräneringen redan för fyra, fem år sedan. Men det hjälpte inte, säger Stefan Apelros, teknisk chef på kommunen.

Minde åtgärder har vidtagits men det har inte gjorts något genomgripande för att lösa situationen.

Alens föräldragrupp skriver i brevet till kommunen: ”Vid flera tillfällen under flera år har dålig lukt och ventilationsrelaterade problem diskuterats, men problemen kvarstår”.

Först nu har det genomförts en absolut sanering av källaren.

–Hade jag varit engagerad från början hade jag valt en annan väg. Men jag tycker inte att man har nonchalerat det. Naturligtvis har man tagit det på allvar, säger Stefan Apelros.

Rektor Anita Björklund är ansvarig för arbetsmiljön på skolan.

–Vid varje skyddsrond har problemen påtalats. Men det har inte tagits på så stort allvar, säger hon.

Hade skolledningen kunnat göra mer för att det skull hända något?

–Det är klart att jag hade kunnat göra mer. Men samtidigt är det inte så många som har framfört till mig att de mår dåligt. Vare sig personal eller föräldrar till barn, säger Anita Björklund.

pernilla.fagerstrom

@kristianstadsbladet.se

Av Pernilla Fagerström 0456-29 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.