Klubbstuga hyrdes till nazistmöte

Enligt tidningen Expo har Gualövs Goifs klubbstuga hyrts ut för ett möte med nazistiska Svenska motståndsrörelsen. Den 23 februari ska rörelsens ledare Klas Lund ha hållit ett föredrag där för över 50 personer.
Bromölla • Publicerad 6 mars 2013
Svenska motståndsrörelsen under en demonstration i Stockholm.
Svenska motståndsrörelsen under en demonstration i Stockholm.Foto: 

Enligt Svenska motståndsrörelsens hemsida handlade föredraget om ”organisationens syn på våld, på revolution samt om den nationella rörelsens historia från 1980-talet och framåt”. Motståndsrörelsen skriver på sin hemsida att mötet hölls i Skåne. Det är Expo som har tagit fram uppgifterna att mötet skulle ha hållits i klubbstugan i Gualöv.

Klas Lund ska vidare ha berättat om sin tid i Vitt Ariskt Motstånd (VAM) och om hur han ville behålla den radikalism som fanns inom den revolutionära rörelsen då. VAM har gjort sig skyldiga till en rad våldsbrott och mord under det tidiga 90-talet och Klas Lund är dömd för dråp, bankrån och olaga vapeninnehav.

Ordföranden för Gualövs Goif, Mikael Ljungkvist, kände inte till att mötet hölls i deras klubbstuga.

– Jag fick reda på det i dag. Jag kan bara säga att jag är chockad, jag vet inte mer vad jag ska säga. Vi har en nollvision mot främlingsfientlighet, säger han.

Han vill i nuläget inte heller kommentera vem det var föreningen hade kontakt med i samband med uthyrningen. Föreningens styrelse ska senare i veckan diskutera saken vidare.

Mikael Hallqvist
Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.