Kommunen åtgärdar brister

Bromölla redovisar nu åtgärder till Arbetsmiljöverket för att komma till rätta med bristerna inom arbetsmiljön på skolorna. Myndigheten uppmärksammade flera brister vid en inspektion tidigare i år.
Bromölla • Publicerad 30 augusti 2004

Arbetsmiljöverket genomförde sin inspektion av kommunens skolor i våras. Syftet med inspektionen var att se över verksamheten och hur kommunen arbetar med sitt systematiska arbetsmiljöarbete. Myndigheten fann flera brister och i sin inspektionsrapport skriver Arbetsmiljöverket att "Arbetstagare och elever utsätts dagligen för stora och små risker i sitt arbete/skolarbete". Bland annat pekar inspektionsrapporten på brister i lokalerna och fastigheterna såsom dålig luft, risk för klämskador vid dörrar och för små lokaler.

Bromölla kommun har fram till den 12 september på sig att redovisa åtgärder och nu har barn- och utbildningsförvaltningen, tekniska förvaltningen och personalkontoret tagit fram ett förslag.

– Sakbrister har barn- och utbildningsförvaltningen och tekniska förvaltningen hand om. En del har man kunnat åtgärda direkt och det som inte går att åtgärda direkt har man lagt upp en plan för hur det ska lösas, säger Bromölla kommuns personalkonsulent Fredrik Stiehl.

I inspektionen framkom det även att det förekom psykiska besvär bland personal och elever som till exempel huvudvärk, nedstämdhet och trötthet. Även fysiska besvär som värk i rygg, nacke och handleder förekom. För att öka möjligheterna att upptäcka och åtgärda problemen i arbetsmiljön håller kommunen nu på att arbeta fram ett nytt upplägg av den systematiska arbetsmiljöarbetet. Upplägget ska gälla alla förvaltningar. All dokumentation ska finnas samlad i en skyddshandbok och på kommunens intranät. I sitt brev till Arbetsmiljöverket redovisar kommunen att ett arbete pågår som de tror ska kunna lösa problemen. De skriver att med det nya upplägget så är arbetsgivaren övertygad om att möjligheterna till att undersöka, genomföra och följa upp verksamheten på ett sådant sätt att ohälsa och olycksfall i arbetet förebyggs och en tillfredsställande arbetsmiljö uppnås förbättras avsevärt.

Arbetet med att skapa ett nytt upplägg utförs av en arbetsgrupp med arbetsgivar- och arbetstagarrepresentanter.

Det övergripande arbetet påbörjades hösten 2003 och har pågått i snart ett år men av olika anledningar har arbetet dragit ut på tiden.

Nu är arbetsgruppen i slutskedet av sitt arbete men än så länge är det oklart exakt hur det nya upplägget och de nya rutinerna kommer att se ut. – Förslaget ska bli klart i september och tanken är att planen ska verkställas senast vid årsskiftet, säger Fredrik Stiehl.

Arbetsmiljöverkets besök på skolorna i Bromölla är en del av myndighetens uppdrag att under de kommande tre åren inspektera skolorna i Sveriges alla kommuner. Myndigheten kommer att göra uppföljningsbesök i Bromölla i december.

Emma André

0456-29000

emma.andre@kristianstadsbladet.se

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.