Annons

Kommunen blir största arbetsgivaren

BROMÖLLA. Stora Enso har tidigare varit Bromöllas största arbetsgivare. Om 160 personer får gå är det ett stort bakslag för lilla Bromölla. Och det innebär att kommunen blir störst arbetsgivare.
Bromölla • Publicerad 9 januari 2001

Stora Enso har 1018 anställda i Bromölla och har därmed varit kommunens största arbetsgivare. Nästan hälften av de som arbetar på bruket bor i Bromölla. Nu ska företaget sluta att tillverka bestruket papper i Nymölla och det berör 160 anställda.

– Det är olyckligt och beklagligt för de som blir berörda. 160 arbetstillfällen är väldigt mycket för en liten kommun som Bromölla. Det är att jämföra med 1000 arbetstillfällen i Kristianstad, säger Christer Adelsbo, kommunalråd (s).

Annons

Han är chockad över beskedet. Även om han misstänkt att sammanslagningen skulle leda till att vissa enheter läggs ner hade han aldrig räknat med att det skulle beröra så många personer. – Det enda positiva man kan se i bedrövelsen är att de gör en storsatsning på obestruket papper och ska göra nya investeringar. Det är en trygghet för de som är kvar.

Om 160 personer får gå från Stora Enso innebär det att kommunen blir den största arbetsgivaren i Bromölla.

– Det är inget konstigt utan snarare vanligt i mindre kommuner. Jag ser inget problem med det, säger Christer Adelsbo.

I Bromölla har 46 procent av de förvärvsarbetande varit sysselsatta inom tillverkningsindustrin vilket är mer än dubbelt så mycket som rikssnittet.

– Tillverkningsindustrin är som en tickande bomb. Den går bra men anställer inte fler, snarare tvärtom, säger Christer Adelsbo. Marianne Lilja som är chef för arbetsförmedlingarna i Bromölla, Broby och Osby tycker också att situationen är beklaglig och besvärlig.

– Hur pass bra vi lyckas med att hitta nya jobb beror på vilka personer det blir åldersmässigt och utbildningsmässigt. Och naturligtvis på om högkonjunkturen kommer att hålla i sig, säger hon.

Det är naturligtvis lättare ett hitta nya jobb till yngre människor med utbildning. Men av högsta prioritet är att få in dem det berör på arbetsmarknadsutbildningar till yrken där det behövs arbetskraft.

– Vad jag förstår är arbetsgivaren väldigt intresserad av att jobba med oss för att hitta lösningar. Så fort vi vet vilka som berörs ska vi börja arbeta med det här. Och ju tidigare vi får reda på det desto bättre, säger Marianne Lilja.

Hon är överens med Christer Adelsbo om att det är tur i oturen att detta händer i en högkonjunktur.

– Idag finns det ju i alla fall jobb. Och Nymölla har bra, utbildad och kunnig arbetskraft, säger hon.

Annons

pernilla.fagerstrom

@kristianstadsbladet.se

Av Pernilla Fagerström 0456-29 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons