Kommunen vill förlänga avtalet om flyktingbarn

Kommunstyrelsen vill att avtalet med Attendo, om Bromöllas HVB-hem för ensamkommande barn och ungdomar, förlängs. Samtidigt får förvaltningen i uppgift att ta fram en handlingsplan för hur verksamheten bättre ska följas upp efter att brister konstaterats.
Bromölla • Publicerad 23 februari 2013

I december i år går kommunens avtal med Attendo individ och familj AB ut. Kommunen kan välja att förlänga avtalet som visat sig inte motsvara kraven som ställts av kommunen eller att göra en ny upphandling.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet yrkade vid kommunstyrelsens senaste sammanträde på att en ny upphandling ska göras, medan Sverigedemokraterna ansåg att avtalet ska sägas upp enligt en motion om att säga upp boendet och avtalet med Migrationsverket.

Efter omröstning beslutade politikerna att förlänga avtalet med Attendo ytterligare två år, vilket Alliansen och Socialdemokraterna var för.

Brister ska åtgärdas

Man antog också Bo Widells (FP) tillägg om att förvaltningen ska ta fram en handlingsplan för förbättrad uppföljning av Attendos verksamhet. Kommunfullmäktige tar ett slutgiltigt beslut i frågan på måndag.

Sverigedemokraternas motion var också uppe för beslut. Den avslogs efter att Socialdemokraterna och samtliga allianspartier utom Kristdemokraterna var emot motionen.

V efterlyser utredning

Kristdemokraterna avstod från att rösta liksom Vänsterpartiet. Vänsterpartiet kräver en grundlig utredning om vad som skett med de ensamkommande barn och ungdomar som hittills kommit till Bromölla innan man förlänger avtalet med Migrationsverket.

Detta för att se så att de slussas ut i samhället på rätt sätt.

Maria Sällberg
Jenny Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.