Kommunstyrelsen beviljades ansvarsfrihet

Kommunstyrelsen i Bromölla beviljades igår ansvarsfrihet av kommunfullmäktige. Detta trots att revisorerna lämnat två anmärkningar på dess arbete under 2002.
Bromölla • Publicerad 27 maj 2003

När revisorerna la fram sin revisionsberättelse för 2002 tidigare under våren hade man vissa synpunkter på hur ekonomin sköts i Bromölla kommun. På två punkter valde revisorerna att rikta en anmärkning mot kommunstyrelsen.

Dels för att kommunstyrelsen inte lagt en budget i balans och dels för att ledningen, styrningen och kontrollen inte varit tillfredsställande. Detta gjorde att kommunfullmäktige inte kunde bevilja kommunstyrelsen ansvarsfrihet under kommunfullmäktiges förra möte. Kommunstyrelsen skulle först har möjlighet att svara på kritiken.

Kommunalrådet Åke Hammarstedt (s) steg under gårdagskvällen upp i talarstolen och läste upp det svar som kommunstyrelsen sammanställt. Innehållet i detta svar har Kristianstadsbladet tidigare redgjort för och kommunalrådets slutsats var att ansvarsfrihet bör beviljas till kommunstyrelsen.

– Vi står från revisorernas sida som utsända av er, poängterade Lars B Bergman från revisionen och syftade på fullmäktiges ledamöter.

Han påpekade att det ser positivt ut inför framtiden, men tilla att granskningen som gjorts gäller det som varit. Därefter var det dags för att ta beslut om ansvarsfriheten för kommunstyrelsen. Alla jäviga, de som varit ordinarie eller ersättare i kommunstyrelsen, lämnade sin plats. Resten, 25 ledamöter, röstade ja till att bevilja ansvarsfrihet.

Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

Bromölla
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.