Annons

Konkurrens ska råda

Kommunen ska erbjuda entreprenörer att ta över städning, vaktmästeri och parkförvaltning i Bromölla. Det beslutade en majoritet av kommunstyrelsens ledamöter i onsdags.
Bromölla • Publicerad 15 september 2003

Förslaget att utsätta offentlig service för konkurrens gäller all kommunal verksamhet utom vård, omsorg, förskola, familjedaghem, skolbarnomsorg, grundskola, särskola, välnämnd, överförmyndare och myndighetsutövning. I praktiken innebär det att bland annat städning, vaktmästeri, parkarbete och kommuntekniks verksamhet kommer att kunna övertas av entreprenörer. Kommunstyrelsen beslutade under det senaste sammanträdet, onsdagen den 10 september, att förslaget ska förverkligas. Om en majoritet av ledamöterna i kommunfullmäktige också väljer att anta förslaget kommer Bromöllas kommunala service att utsättas för konkurrens senare under hösten.

– Det här innebär rationaliseringar och nu är vi i den situationen att vi inte kan vänta längre. Om detta leder till några besparingar får vi veta när resultaten från upphandlingen är klara, säger Bromöllas kommunalråd Åke Hammarstedt (s). Han menar att ett övertagande av till exempel den kommunala städningen av ett privat företag inte kommer att innebära några negativa konsekvenser för de anställda eftersom entreprenören i så fall är skyldig att också överta personalen.

Annons

– Jag utgår från att den som tar över verksamheten är professionell och att personalens anställningstrygghet inte kommer att påverkas. När kommunstyrelsen i onsdags fattade beslutet rådde oenighet bland ledamöterna. Moderaternas representant i kommunstyrelsen, Henry Johansson, reserverade sig mot beslutet.

Han menar att åtgärderna i konkurrensprogrammet inte är tillräckligt långtgående och han föreslår att entreprenörer även ska erbjudas möjlighet att driva verksamhet inom vård, omsorg, förskola, familjedaghem, skolbarnomsorg, grundskola, särskola, välnämnd och överförmyndare.

Vänsterpartiets Mary Einarsson reserverade sig också mot beslutet. Hon tror inte att förändringen kommer att leda till några besparingar eller förbättringar och hon är kritisk till åtgärden av flera orsaker. – Vi inom vänstern är inte för att arbetare ställs mot arbetare. Vi bedriver facklig kamp och vi verkar för en gemenskap inom arbetarrörelsen, säger Mary Einarsson och fortsätter.

– På andra ställen där man har konkurrensutsatt kommunal verksamhet, till exempel i Kristianstad och Sölvesborg, har det inte lett till några besparingar.

Hon menar att entreprenörens skyldighet att anställa den kommunala personalen, vid övertagandet av offentlig service, bara gäller under en begränsad tid. Därefter tror hon att de företag, som eventuellt övertar verksamhet, kommer att göra sig av med personal.

– Det här kommer att leda till uppsägningar och ökad arbetslöshet i kommunen, hävdar Mary Einarsson.

Jerker Hagman

0456-29000

jerker.hagman@kristianstadsbladet.se

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons