Annons

Konkurrensprogram skapade debatt

I går kväll kom avgörandet. Kommunfullmäktige beslutade att anta ett konkurrensprogram. Något som gör det möjligt att konkurrensutsätta verksamheterna i framtiden.
Bromölla • Publicerad 30 september 2003

Åhörarskaran i kommunfullmäktige i Bromölla brukar på sin höjd bestå av ett par personer. Men när frågan om konkurrensutsättningen togs upp var man tvungna att plocka in extra stolar.

Orolig personal från städ och kommunteknik hade kommit för att övervaka frågan som mycket väl kan komma att beröra just dem. Innan de demonstrativt reste sig och gick mitt i mötet fick de följa en drygt timmes debatt. En debatt där det drevs taggar in i det styrande socialdemokratiska partiet. Fem av partiets fullmäktigeledamöter röstade emot förslaget om konkurrensutsättning.

Annons

Kommunalrådet Åke Hammarstedt (s) poängterade att det i detta skedde inte rör sig om att konkurrensutsätta någon speciell verksamhet.

– Bara för att vi tar ett konkurrensprogram så är det inte fritt fram att konkurrensutsätta en verksamhet, sa han och tillade att det är en politisk process där varje verksamhet kommer upp för sig.

Hans partikamrat, Eva Ferm, föreslog att förslaget om konkurrensutsättning skulle avslås och sa:

– Mellan alternativen kommer man att snegla allt för mycket på den ekonomiska aspekten och inte på andra viktiga områden som kvalitet och arbetsmiljö, sa hon.

Hon påpekade att konkurrensutsättning av de kommunala verksamheterna inte löser problem utan skapar problem. Mary Einarsson (v) gick in i en ideologisk diskussion och menade att hela tanken om konkurrensutsättning egentligen är en moderat tanke och avslutade sitt inlägg med frågan:

– Är Bromölla en borgerlig kommun?, sa hon och yrkade avslag.

Mary Håkansson (s) yrkade även hon på avslag, men sa att det var modigt att lägga ett sådant här förslag i ett socialdemokratiskt näste som Bromölla. Hon menade att man på tjänstemannanivå har dålig vetskap vad verksamheterna innehåller. Därför borde personalen göra de besparingar som behövs.

Innan ärendet skulle upp till omröstning hann Christina Hedlund (mp) yrka på att frågan skulle återremitteras och Henry Johansson (m) ansåg att de rader i riktlinjerna som undantar till exempel barnomsorg, vård och omsorg från konkurrensutsättning skulle strykas.

Tre röstningar genomfördes. En om återremiss, den röstades ner, en att tillåta konkurrensutsättning i alla kommunala verksamheter, den röstades också ner. Den tredje handlade om konkurrensprogrammet skulle tas över huvud taget. 30 ledamöter röstade för och nio emot. Då beslutet klubbades reste sig åhörarna och gick från fullmäktigesalen.

Roger Bing

Annons

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

Bromölla
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons