Annons

Konstsatsning i kristid

Sölvesborgs konstförening presenterar ett varierat program för våren 2009 och trots att det är kristider väljer man att satsa och erbjuder en extra utställning. Först ut är den färgstarke konstnären Sten-Oscar Rundgren.
Bromölla • Publicerad 15 januari 2009
Konstvår Våren på Sölvesborgs konsthall bjuder på ett varierat utbud. Sten-Oscar Rundgren är förste utställare. Bild: Ronnie Smith
Konstvår Våren på Sölvesborgs konsthall bjuder på ett varierat utbud. Sten-Oscar Rundgren är förste utställare. Bild: Ronnie SmithFoto: 

"De har ett bra program". Det säger Sune Johannesson som är kulturredaktör på Kristianstadsbladet. Karin Maltestam, ordförande i Sölvesborgs konstförening är inte sen att hålla med.

- Det är en ovanligt stor satsning som vi gör. Vi har en extra utställning under våren, vilket gör att vi har fyra utställningar under våren plus sommarutställningen. Därigenom får vi en väldigt fin presentation av olika slags konstnärer, säger hon.

Annons

Hon berättar att maj är en månad då konstföreningen inte brukar utnyttja konsthallen, men våren 2009 blir det ändring på detta. Tre lokala konstnärer kommer att samsas om utrymmet denna månad - var och en med sin stil och sitt temperament påpekar konstföreningen i sitt programblad.

Först ut under konstvåren är Sten-Oscar Rundgren från Brösarp på Österlen. Han arbetar uteslutande med måleri och hämtar inspirationen från de böljande österlenska landskapet. På lördag är det vernissage för hans utställning.

- Han har mycket färg och ett kraftfullt måleri och han målar landskap och porträtt, säger Karin Maltestam.

Det är inte bara konststilarna som varierar mellan utställningarna utan det finns även skiftningar när det gäller åldern på konstnärerna. Om Sten-Oscar Rundgren representerar den lite äldre konstnärskaran får Jacob Dahlgren ses som en yngre konstnär.

- Han är en av de unga i ropet varande konstnärerna i landet. Vi är väldigt glada att han vill ställa ut sin grafik här i lilla Sölvesborg.

Förutom utställningar bjuder konstföreningen på tre föreläsningar och bland annat kommer Nils Tryding från Kristianstad att berätta om Joan Mirós affischkonst.

Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons