Annons

Köpolicy kritiseras

Varför släpps Bromöllahem och andra företag före i bostadskön? Två inflyttningsberedda sölvesborgare kritiserar kommunens agerade när det gäller kön till tomterna på markområdet mellan Edenryd och Valje.
Bromölla • Publicerad 21 januari 2009

Ett par, i dag boende i Sölvesborgs kommun, är mycket missnöjda hur Bromölla kommun hanterat tomtkön på Valjestrand mellan Edenryd och Valje. De motsätter sig att Bro-möllahem och ett antal husföretag släppts före i kön.

"Vi känner oss väldigt besvikna och lurade, då vi var helt säkra på att vi hade en fin tomt med havsutsikt att se fram mot", skriver paret i en skrivelse till samhällsbyggnadsförvaltningen. I brevet berättar de att direkt när de fick höra talas om att det skulle byggas i området kontaktade de kommunen och hamnade först i tomtkön. "Kort därefter gick en skriftlig förfrågan ut för att organisera kön och för att ta ut avgift, " då var de inte lika snabba utan hamnade trea i kön men kände sig säkra på att få en bra tomt. sedan kom dråpslaget. "Nu får vi besked om att Bromöllahem ska bebygga ett större område av den mest attraktiva delen och dessutom har ett antal husföretag fått välja och köpa tomter för oss som stått i kön i flera år", påpekar paret.

Annons

Från Bromölla kommuns sida tar man parets kritik på allvar och det som skulle kunna hanterats som en vanlig synpunkt har skickats till kommunstyrelsen. Där ska politikerna författa ett svar till det besvikna paret.

- Det är viktigt att klara ut begreppen för att få dem att vilja fortsätta att bosätta sig i Bromölla, säger Åke Hammarstedt (s), ordförande i kommunstyrelsen. Han menar att det finns skäl för varför kommunen lät det kommunala bostadsbolaget Bromöllahem och andra bostadsbolag hamnat före i kön. Bromölla kommun vill helt enkelt att så stora delar som möjligt av området ska bebyggas så snabbt som möjligt. Öjvind Hatt, samhällsbyggnadschef påpekar att det är sällsynt att ett område läggs ut för enskilda tomter. "Det vanligaste är att större byggföretag står för byggandet och att de i sin tur säljer åt enskilda", påpekar han.

- Vi måste poängtera att det inte finns några ägare till husen. De kan ta en diskussion med företagen som ska bygga, säger Åke Hammarstedt.

Men hur det blir med den saken är högst osäkert i och med att paret avslutar sitt brev med: "som det blev nu tackar vi nej till att bli Bromöllabor".

Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons