Kräver rätt till barnomsorg

En kvinna som är registrerad inom jobb- och utvecklingsgarantin (JOB) på arbetsförmedlingen klagar i ett brev till Bromölla kommun på att hon inte får tillgång till barnomsorgen i den utsträckning som hon har rätt till.
Bromölla • Publicerad 8 januari 2011

Normalt sett har en arbetssökande rätt till 15 timmars barnomsorg i veckan, men den som ingår i JOB förväntas vara tillgänglig för olika åtgärder 40 timmar varje vecka. Kvinnan har fått ett löfte från biträdande rektor på förskolan om 25 timmars barnomsorg, men anser att detta inte räcker eftersom hon riskerar att förlora sin ersättning om hon inte är tillgänglig på full tid.

På Arbetsförmedlingen bekräftar man att detta är ett problem som dyker upp med jämna mellanrum.

– Ja, det har varit aktuellt några gånger. Det är ett "sällan"-problem, men de som blir drabbade blir ju väldigt hårt drabbade, säger Nada Mladenovic som är chef för arbetsförmedlingen i Bromölla och Sölvesborg.

Arbetsförmedlingen räknar med att de som ingår i JOB kan ordna sin barnomsorg, men hur detta går till lägger man sig inte i. Allt man kan göra är att tipsa de arbetssökande om att trycka på hos kommunen.

Susanna Wahlman-Sjöbring, nytillträdd utbildnings- och omsorgschef, kan inte ge ett omedelbart svar på vad som gäller inom kommunen.

– Jag kommer att diskutera detta med förskolecheferna för att se om det är ett problem och hur vi i så fall ska lösa det, säger hon.

På måndag ska kvinnan åter lämna sina barn på förskolan. Hur många timmar hon har rätt till vet hon inte.

Jonatan Göth
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.