"Kräver stor yrkesskicklighet"

Grunden i porslinstillverkning är lera, kaolin, fältspat och kvarts. Råvarorna importeras från Storbritannien och Tyskland.
Bromölla • Publicerad 1 april 2008

En gjutmassa skapas genom att råvarorna blandas med vatten. Massan "mognar" under veckas tid innan den med hjälp av plastformar och så kallad tryckgjutning pressas till tvättställ, toalettstolar eller annan utrustning för kök och badrum.

- Tillverkning av sanitetsporslin är en process som kräver stor yrkesskicklighet för att det ska bli riktigt gjort, säger Göran Eklund, som är försäljningsansvarig för indu-strikunder.

Efter gjutningen torkas materialet. Därefter sker glasering med en glasyr som består av lera, kaolin, fältspat, kvarts, vatten och färgämnen.

Sedan bränns de keramiska pjäserna i en tunnelugn. Under en tidsperiod på mellan tolv och 16 timmar sker bränningen genom att porslinet passerar genom ugnarna på vagnar. Temperaturen i ugnarna är över 1200 grader. Efter bränningen monteras och förpackas produkterna.

Göran Eklund konstaterar att processen bakom keramiskt tillverkning är bekant för många av invånarna i Bromölla.

- De flesta som bor i Bromölla har jobbat här på fabriken någon gång, säger han.

Jerker Hagman

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.