Krögare kritiska till hanteringen

Krögarna som driver Iföhus är kritiska till hur Sölvesborgs kommun hantering av uthyrning av Slottslängorna i samband med julborden 2011.
Bromölla • Publicerad 11 januari 2012

Under fyra år, fram till julen 2010, har krögarna som driver Iföhus i Bromölla och Slottet i Sölvesborg arrangerat julbord med show i Slottslängorna i Sölvesborg. Sommaren 2011 stod det klart att en annan lokal krögare skulle hyra lokalerna och arrangera julshower med Janne Bark och gäster.

Detta fick den gamla arrangören att reagera och krävde ett skriftligt beslut om varför Hotell Iföhus AB inte skulle arrangera julborden 2011 och att Sölvesborg kringgått alkohollagen. Kommunjurist Johan Braw svarade att han ansåg att beslutet att hyra ut till Rundella gått helt rätt till och att lagen följdes.

Investerat pengar

Nu har krögarna återigen vänt sig till Sölvesborgs kommun där man ställer sig frågande till hantering av ärendet. ”Detta konceptet med julbord i längorna är något som vi byggt upp samt investerat en hel del pengar i, varav vi ställer oss väldigt frågande, hur kan man behandla lokala företagare på detta vis utan att ens motivera det”, skriver krögarna Björn Ljungberg och Martin Ljungberg i brevet. Där kräver man dessutom att kommunen i fortsättningen gör en upphandling av längorna eller slutar att ”hyra ut dem i kommersiellt syfte till företag”.

Inte tagit konceptet

I samarbete med Janne Bark satte Rundella upp ”Rock’n’roll Christmas” med artister som Dan Hylander, Mikael Rickfors och Tina Leijonberg. Shower som sålde ut helt.

– Jag ringde till kommunen och frågade om det fanns någon lämplig lokal. Jag presenterade upplägget och vi diskuterade att lägga det i idrottshallen eller ishallen, säger Christoffer Lundin som är en av krögarna på Rundella.

Att Rundella skulle ha tagit Iföhus koncept håller han inte med om.

– Jag har aldrig varit på deras arrangemang så när vi tog lokalen visste jag inte hur de hade lagt upp det. Det vi gjorde det gjorde vi på vårat sätt. Jag nappade på det och tänkte: wow vilken show, tänk att få skylta med vårt varumärke med detta, säger Christoffer Lundin och påpekar att det i sin helhet var en produktion på en halv miljon kronor.

Oklart med fortsättning

Huruvida Rundella kör julshower i Sölvesborg 2012 är i nuläget oklart.

– Jag kommer att kämpa för att ha kvar det i Sölvesborg. Men var någonstans har inte den största betydelse även om Slottslängorna är en charmig lokal, säger Christoffer Lundin.

INTERNAL INTERNAL
Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.