Annons

Kulturnämnden vill ha större tomter

Bromölla • Publicerad 22 september 2003

Tomterna bör göras större, befintliga träd ska skyddas och utformningen av bebyggelsen bör styras på ett mer detaljerat sätt. Det är några av de synpunkter som kulturnämnden i Bromölla har när gäller Bromölla 11:1 utmed Smedåkravägen som är ute på samråd. Området som det gäller ligger norr om Ivetofta kyrka och begränsas Kyrkvägen och Allarpsvägen och i norr Smedåkravägen. Den del av planområdet som är obebyggd består idag mestadels av åkermark. En detaljplan för marken är just nu ute på samråd och berörda parter ges möjlighet att yttra sig över den.

Efter samrådet blir detaljplanen föremål för utställning. På Bromölla kommuns hemsida skriver Margareta Comstedt-Paulsson att detaljplanen kan bli antagen i oktober/november månad i år under förutsättning att inget oförutsett inträffar.

Annons

Enligt Bromölla kommun är syftet med planen att förbättra tillgängligheten och anpassa gällande detaljplans markanvändning för bebyggelse till nya förhållande. Det handlar då om både friliggande och gruppbebyggda småhus. – Vi tycker att det ska vara större tomter, så det inte ser så exploaterat ut, säger Ewa Eklund som är ordförande i kulturnämnden.

Dessutom påpekar kulturnämnden att man i detaljplanen mer exakt ska säga hur bebyggelsen ska se ut. De kringliggande husen ska vara en slags mall för hur de eventuella nya bostäderna ska utformas. "För att behålla och/eller tillskapa en områdeskaraktär behövs någon form av styrande regler kring till exempel takvinklar, huskropparnas orientering eller val av material", står det i nämndens beslut. Ewa Eklund anser att detaljplanen ska vara tydligare på denna punkt.

Hon berättar att kulturnämnden anser att de träd som växer på området idag bör bevaras. Lindarna, kastanjeträden och äppelträden bidrar, enligt kulturnämnden, till områdets karaktär.

Roger Bing

Bromölla
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons