Kvinna nekad vård för nässelutslag

BROMÖLLA. Vill inte läkare på vårdcentralen behandla människor med epilepsi? En Bromöllakvinna känner sig kränkt över att ha blivit nekad vård för nässelutslag, bara för att hon är epileptiker.
Bromölla • Publicerad 29 november 2001

Margareta Nilsson har sedan i februari diagnosen epilepsi. Hon äter mediciner som håller anfallen i schack. Det händer fortfarande att hon kan få ett mindre anfall, men då blir hon mest frånvarande en kort stund, sedan är allt normalt igen. Frågor kring sin epilepsi sköter hon med sin läkare i Kristianstad. Men då hon i början av veckan fick nässelutslag till följd av en penicillinkur sökte hon en läkartid på vårdcentralen i Bromölla. Det hade ju trots allt inget med epilepsin att göra.

I väntrummet på vårdcentralen fick Margareta ett litet epilepsianfall.

– Inget större och det var över när jag skulle in till läkaren, berättar hon.

Men sköterskan tyckte det var lika bra att läkaren fick veta om Margaretas anfall, eftersom det skett så nära inpå besöket. Då vägrade han plötsligt behandla henne.

– Han ville absolut inte undersöka mig, trots att både jag och sköterskan förklarade att det inte var för min epilepsi jag sökte, berättar Margareta.

Läkaren vägrade trots det att undersöka Margareta. Han hänvisade henne till Kristianstad och lämnade sedan rummet.

– Jag kände mig så kränkt att jag grät, säger Margareta Nilsson.

Sköterskan letade då reda på en annan läkare som kunde ge Margareta lindring för sina besvär med kliande nässelfeber. – Jag dög helt enkelt inte som patient eftersom jag har epilepsi, tolkar Margareta den första läkarens attityd.

Hon undrar om det är en ny policy från vårdcentralens sida. Trots allt blir även epileptiker förkylda eller drabbas av influensa och kan behöva en vanlig allmänläkares hjälp.

– Jag bemöttes väldigt otrevligt och blev jätteledsen, säger Margareta.

Pia Cronqvist, vårdcentralens chef, känner inte till händelsen. Men hon betonar att vilken patient som helst som söker för en åkomma ska få hjälp. Även den som har epilepsi. – Det måste ha skett ett missförstånd och jag ber att kvinnan hör av sig till oss så att vi får prata och reda ut det här, säger hon.

asa.carlsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.