Låneställe för alla åldrar

Det är så där "bibliotekskt". Tyst och stilla. Folk viskar, en tidning prasslar från tidningshörnan och ljudet från slag på tangentbord hörs genom stillheten. Det är en vanlig förmiddag och människor kommer och går på Bromölla Folkbibliotek.
Bromölla • Publicerad 27 januari 2011
Christina Persson får hjälp av Alexander Magnusson att låna om böcker. Bilder: Annica Jönsson
Christina Persson får hjälp av Alexander Magnusson att låna om böcker. Bilder: Annica JönssonFoto: 
Rima Hagen, Edwin Engström och Jamie Hurst Tillman är i lånetagen.
Rima Hagen, Edwin Engström och Jamie Hurst Tillman är i lånetagen.Foto: 

Fikan är avklarad och nu ska barnen leta böcker. De kommer från förskolan Gulsippan och söker i barnboklådorna för att hitta något om Barbapappa. "Vi håller på och pratar om Barbapappa", förklarar fröken.

– Han är rosa, säger Bella Torstensson Ipsa.

Barbapappa lyser dock med sin frånvaro till en början. Jamie Hurst Tillman fastnar i stället för en bok om en krokodilfamilj som heter "Storebror Boris" medan Edwin Engström hittat bilderboken "Max napp". Men där under bokstaven T som i författaren Annette Tison, ligger en bok om den rosa krabaten, "Barbapappas nya hus".

Barnen från Gulsippan är ofta på biblioteket.

– Vi är lyckligt lottade att vår förskola ligger så nära. Vi kan gå hit när vi vill och slipper åka buss, säger Cecilia Henriksson, förskollärare på Gulsippan som ligger vid Tians väg i Bromölla.

Cecilia Henriksson är även förskolans bokombud vilket betyder att hon får förhandsinformation om nya barnböcker av barn- och ungdomsbibliotekarie Alexander Magnusson.

– Vi får prova böckerna först innan de läggs ut på biblioteket, säger hon.

Vid lånedisken står Christina Persson. Hon har fått ett mejl om böcker som är på väg mot att bli försenade och vill låna om några av dessa. Hon brukar gå till biblioteket för att låna.

– Det går i perioder. När jag har barnbarnen så lånar jag mycket film, säger hon.

Biblioteket är dock inte bara ett låneställe av böcker och film för Christina Persson. Hon berättar att hon under en period var flitig användare av datorerna när hennes egen krånglade.

Som på många andra bibliotek är tidningshörnan ett populärt tillhåll. Här finns elva dagstidningar och drygt 90 tidskrifter.

I tidningshörnan sitter Kerstin Lindekrantz och bladar genom dagens tidningsskörd.

– Jag är inte så ofta här, men i dag ska jag låna böcker och läsa tidningar, säger hon.

Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.