Lärarkåren bantas med sex tjänster

Lärarkåren på grundskolan minskas med sex tjänster inför höstterminen 2007. Förhoppningen är att ingen med fast tjänst ska sägas upp.
Bromölla • Publicerad 7 maj 2007

– Vi valde att inte göra några uppsägningar inför hösten. Vi trodde att det skulle lösa sig och det ser det ut att göra, säger Bengt-Arne Lennartsson som är förvaltningschef på utbildning-, kultur- och fritidsförvaltningen.

De senaste åren har tendensen varit tydlig. Elevantalet i grundskolorna i Bromölla har rasat. Detta har lett till att ett stort antal lärare blivit övertaliga.

Trenden håller i sig även över läsåret 2007/2008. Enligt beräkningar från barn- och utbildningsförvaltningen kommer antalet elever i grundskolan att minska med 65 elever nästa läsår. Detta innebär att 99 lärartjänster behövs och det betyder i sin tur en minskning med sex tjänster. Bengt-Arne Lennartsson berättar att sex tjänster i detta fall är lika med sex personer. Förhoppningen är att ingen lärare med fast anställning ska behöva sluta.

– Som det ser ut nu ska vi inte behöva säga upp någon med tillsvidareanställning, säger Mats Svensson (s), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Fem av skolorna i Bro-mölla kommun kommer att få mindre lärarresurser under nästa läsår. Värst drabbas Humleskolan där 2,5 tjänster kommer att försvinna. En skola, Dalaskolan Norra, får en liten, men dock, ökning av lärarresursen medan den blir oförändrad på Alvikenskolan.

I sammanhanget bör nämnas att en tjänst som under inför läsåret 2006/2007 överfördes från lärarresursen till gruppen svenska för invandrare/elever med funktionshinder nu tas tillbaka. Raset i antalet elever betecknas som extra stort 2007, men minskningen av elevantalet i Bromöllas grundskolor förväntas fortsätta ytterligare några år. Vilket kommer att leda till att fler lärare blir övertaliga.

– Det kommer att fortsätta i tre år till och vi räknar med att vi har tre lärare för mycket per år, säger Bengt-arne Lennartsson.

Födelsetalen i Bromölla har varit positiva de senaste åren och att inflyttningen av barnfamiljer har varit bra. Detta gör att trenden med allt färre barn och ungdomar i grundskolan vänder efter 2010. På vägen dit har det dock uppstått problem inom lärarkåren.

– Eftersom vi inte anställer så föråldras lärarkollektivet. Det bästa är alltid en mix av erfarenhet och friskt blod, säger Bengt-Arne Lennartsson.

Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

Barn och utbildning – framtiden

Kristianstadsbladet har i en rad artiklar tittat på framtiden för barn- och utbildningsverksamheten i Bromölla.

Nästa artikel: Risk för lång barnomsorgskö (8/5).

a Lärartjänster

Alvikenskolan: 16,8 tjänster (0)

Humleskolan: 26,5 tjänster (-2,5 tjänster)

Dalaskolan Norra: 17,1 tjänster (+0,2 tjänst)

Dalaskolan Södra: 13,1 tjänster (-0,9 tjänst)

Edenryds skola: 8,7 tjänster (-0,8 tjänst)

Gualövs skola: 5,1 tjänster (-0,7 tjänster)

Dessutom har skoldaghemmet 0,5 tjänst.

Svenska som andraspråk och resursen till elever med funktionshinder delar 5 tjänster.

Källa: Barn- och utbildningsnämnden.

Barn och utbildning – framtiden

Kristianstadsbladet har i en rad artiklar tittat på framtiden för barn- och utbildningsverksamheten i Bromölla. Nästa artikel: Risk för lång barnomsorgskö (8/5).

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.