LB-Hus rustar för framtiden
– Det är vi tvungna att göra. Oavsett hur marknaden ser ut är det viktigt att arbeta för att sänka kostnaderna, höja kvalité och öka försäljning, säger Tomas Ringdahl.
Därför väljer företaget nu att bland annat investera i en ny central kapanläggning som ska effektivisera produktionen. Samtidigt pågår införande av ett nytt CAD-system med en ökad automatisering av hur ritningar ska överföras från kontoren ut i produktionen.
– Under det gångna året har vi antagit en ny strategi för företaget som bland annat innebär att vi investerar 20 miljoner kronor i utveckling i fabriken de närmaste två åren, säger Tomas Ringdahl.
Men redan under 2010 har stora förändringar skett på företaget. I produktionen vittnar en nyinköpt robot om moderniseringen på företaget.
– Den tillverkar våra reglar och har ersatt tre man. Vi industrialiserar det vi kan och som är lönsamt. Målet är att köpa in fler för att skapa en av de bästa småhusfabrikerna i Sverige. Men vi kommer inte att bli som bilindustrin utan kommer att behålla mycket av hantverket.
Tomas Ringdahl kom till Bromölla för precis ett år sedan och klev in i företaget under en lågkonjunktur. Ingen lätt uppgift, då LB-Hus sedan 2008 hade tvingats varsla 150 personer. Finanskrisen är över men konjunkturen har inte vänt för kataloghustillverkarna. Det har gjort att några återställningar inte gjordes förra året och kommer inte heller att ske inom den närmsta tiden. 170 anställda finns i dag i Bromölla.
Krav från bankerna på 15 procents kontantinsats och högre amorteringsvillkor liksom en stigande ränta gör att många kunder känner oro för småhusmarknaden dämpas.
– Våra kunder är till stor del 70-talister som ska köpa sina första hus och som är osäkra på om de klarar villkoren, säger han.
Stigande huspriser beror till stor del på bostadsbrist i framförallt storstäderna men också i många andra kommuner. Kraftigt ökat byggandet är enligt Ringdahl den viktigaste lösningen på problemet.
– Min uppfattning är att det behöver byggas minst 50 000 nya bostäder per år i Sverige för att marknaden så småningom ska komma i balans mellan tillgång och efterfrågan. Men det har inte skett sedan 1991. I dag ligger vi nog på runt 23 000 men flertalet av bostäderna är flerfamiljshus. Att så få bostäder byggs är ett problem både för oss och samhället både på kort och på lång sikt.
I LB-Hus lokaler, som funnits i Bromölla i drygt 50 år, producerades under 2010 450 hus.
– Det var en uppgång på cirka 25 procent sedan 2009. Hur stor produktionen blir 2011 vet jag ännu inte men jag tror inte den blir högre, säger Tomas Ringdahl.
Lokalerna är byggda för en betydligt större kapacitet än 450. I en av hallarna hänger en gammal skylt som påminner om just det med texten "15 personer ansvarar för att 5 nya LB-Hus varje dag lämnar fabriken".
– Det skulle innebära 1100 hus per år, säger Ringdahl och konstaterar att det är en frustrerande situation.