Annons

LB-hus trädgård på Bo01 fick pris

BROMÖLLA. Vacker och tilltalande för människan, men också gynnare av den biologiska mångfalden. Trädgården kring LB-hus lågenergivilla på Bo01 kom på andra plats i tävlingen Gröna gårdar, vilda grannar.
Bromölla • Publicerad 29 augusti 2001

Tävlingens syfte var att utse den bostadsgård på Bo01 i Malmö, som på bästa sätt gynnar den biologiska mångfalden, samtidigt som den är vacker. Vann gjorde Öresundsbostäders och Peter Gaunitz med en ”gård med stora kvaliteter i den lilla skalan”. Ytterligare fem trädgårdar fick ett hedersomnämnande och en av dem var trädgården kring LB-hus lågenergivilla. Trädgården är ritad av Mona Wembling och tar upp temat från huset. Lågenergi och miljövänligt byggmaterial går igen i den allergiförebyggande trädgården. Där saknas gräsytor och pollenväxter är bannlysta. Istället återkommer krukväxter, örter och fruktträd. – Trädgården har trots vissa brister en stor potential och kan med en omsorgsfull skötsel och fortsatt arbete med en större variation skapa många fina boplatser och livsmiljöer för olika småkryp, motiverar juryn hedersomnämnandet. Bristerna, det är bland annat att det finns för få svenska arter i torrmarksplanteringen och lite för stora gruskorn i grusytorna. Fågelbadets enkelhet och estetiska utformning lovprisas, liksom den lilla vattenspegeln i en fördjupning. Trädgårdens fladdermusholk och fågelholk är ett plus i kanten. Den skuggiga delen kompletterar de öppna områdena och juryn tycker helt klart att trädgården främjar den biologiska mångfalden. LB-hus projektledare, som ansvarar på Bo01-satsningen, Lars B Bergman är glad över utmärkelsen. – Vi har haft många besökare i huset och fått många positiva kommenterar. Både för huset och trädgården, säger han. Lågenergihuset har blivit så pass uppmärksammat och omtyckt att det nu finns med i LB-hus ordinarie utbud under namnet Steglitsen. – Min förhoppning är att lågenergikonceptet ska slå igenom i LB-hus totala produktion, säger Lars B Bergman och ska man tro honom är det inte långt borta att det verkligen blir så. LB-huset på Bo01 står för tillfället under budgivning. Högsta budet låg igår på drygt fyra miljoner kronor. asa.carlsson @kristianstadsbladet.se

Av Åsa Carlsson 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons