Lek och sång ger gemenskap

En förmiddag i veckan träffas föräldrar och deras barn för att tillsammans tillbringa tre timmar av lek, sång, högläsning, pratstunder och fika. För många är öppna förskolans aktiviteter en viktig samlingspunkt.
Bromölla • Publicerad 12 maj 2008
Kalle Persson får lyssna till "Det lilla ljus jag har", "Imse vimse spindel" och andra visor under sångstunden.
Kalle Persson får lyssna till "Det lilla ljus jag har", "Imse vimse spindel" och andra visor under sångstunden.Foto: 
Agnes Wildt-Persson hjälper till med att plocka ihop sittkuddarna.
Agnes Wildt-Persson hjälper till med att plocka ihop sittkuddarna.Foto: 
Malin Wildt-Persson, Alice och Alva är på besök.
Malin Wildt-Persson, Alice och Alva är på besök.Foto: 
Linda Persson med sonen Kalle brukar besöka de öppna förskoleaktiviteterna.
Linda Persson med sonen Kalle brukar besöka de öppna förskoleaktiviteterna.Foto: 
Fikat runt klockan elva är ett självklart inslag på torsdagsträffarna. Maria von Holten och Alva slår sig ner vid långbordet och snart dukas kaffe och saft fram.
Fikat runt klockan elva är ett självklart inslag på torsdagsträffarna. Maria von Holten och Alva slår sig ner vid långbordet och snart dukas kaffe och saft fram.Foto: 
Linda Persson med barnen Kalle och Ellen brukar besöka de öppna förskoleaktiviteterna.
Linda Persson med barnen Kalle och Ellen brukar besöka de öppna förskoleaktiviteterna.Foto: 
Helén Andersson med dottern Emmy deltar i sång och högläsning.
Helén Andersson med dottern Emmy deltar i sång och högläsning.Foto: 

På övervåningen i församlingshemmet, med utsikt över omgivningarna runt Näsum, deltar varje vecka flera familjer i Svenska kyrkans öppna verksamhet. Föräldrar och barn erbjuds en stunds gemenskap.

- Jag kommer hit för att träffa andra vuxna. När man är hemma med sina barn träffar man sällan andra. För barnen innebär det här att de träffar sina kompisar. Jag är inflyttad till byn och här har jag lärt känna nya vänner, säger Malin Wildt-Persson, som är på besök tillsammans med barnen Agnes och Alice. Vissa torsdagar är det över tio föräldrar och 20 barn på plats. Andra gånger är det färre men en förmiddag varje vecka fylls församlingshemmets vind av sång, skratt, sorl och slamret när kaffekoppar och saftglas dukas fram.

- Det är bra att få träffa de andra föräldrarna. För de yngre barnen är det bra att få möjlighet att träffa andra än sina föräldrar. Här etableras många kontakter, säger Helén Andersson, som besöker de öppna förskoleaktiviteterna tillsammans med dottern Emmy.

Det började sommaren 1997. Församlingshemmets vind omvandlades i en renovering från förråd till utrymmen för lek och pyssel. I hyllorna trängs spel, böcker, dockor, bilar, block, färg och penslar. Karin Månsson leder de öppna förskoleaktiviteterna.

- Det blev uppslutning direkt och innan vi startade fick vi förfrågningar. Kommunen hade tidigare en öppen förskola i Näsum men när den stängde uppstod behovet. Besöksantalet har gått upp och ner genom åren. Ibland har det varit mycket folk och ibland lite. Vissa gånger har vi fått ställa in men det är bra att föräldrar och barn har tillgång till en samlingsplats, säger Karin Månsson. Hon är församlingspedagog och leder också kyrkans barntimmar, miniorerna och andra grupper. Hon möter barn och ungdomar i alla åldrar.

- Jag tycker att det är så trevligt. Jag träffar många när de är i fyra- och femårsåldern och deltar i kyrkans barntimmar. Jag följer dem genom skolåldern och det är roligt när jag träffar dem som konfirmander, säger Karin Månsson.

Sedan 2002 är Linda Persson en av föräldrarna som deltar i de öppna förskoleaktiviteterna.

- Ibland är vi så många att vi får fika i omgångar. Det här betyder jättemycket. Nu när man har tre barn blir det så klart ett avbrott att gå hit.

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.