Liseberg ersätter Ifö/Bromölla efter karusellkrasch

Ifö/Bromöllas P13-lag i fotboll kommer att ersättas för de ekonomiska utlägg man hade i samband med olyckan på Liseberg den 15 juli. Fyra av lagets spelare satt i karusellen Rainbow när den kraschade rakt ner i marken.
Bromölla • Publicerad 23 juli 2008

I början av förra veckan befann sig Ifö/Bromöllas P13-lag i Göteborg för att spela i världens största ungdomsturnering, Gothia cup.

Vistelsen på västkusten fick ett tämligen abrupt slut på kvällen den 15 juli. Åkattraktionen Rainbow gick då sönder och for rakt ner i marken med 36 personer ombord.

Fyra av de olycksdrabbade personerna tillhörde Bromöllalaget, som i det här skedet valde att avbryta turneringen och åka hem i förtid.

En av Bromöllakillarna fick för övrigt lämna Göteborg med ett armbrott som minne av kraschen. När laget hade kommit hem till Bromölla igen skrev ledaren Mats Borggren ihop en lista på de ersättningskrav som man hade på den anrika nöjesparken från Göteborg.

Lisebergsledningen undersökte saken och har nu beslutat sig för att ersätta fotbollsföreningen för de ekonomiska utgifter som man hade i samband med den avbrutna vistelsen på Gothia cup. Det handlar till exempel om att betala klubbens anmälningsavgift för turneringen samt kostnaden för boendet.

Varken Mats Borggren eller Lisebergs säkerhetsansvarige, Anders Fridehäll, vill uppge exakt hur mycket pengar det rör sig om.

Mats Borggren säger emellertid att klubben har fått gehör för allt som fanns på den inskickade listan.

- Ja, det har vi fått. Liseberg har skött det här på ett väldigt bra sätt så här långt. Vi har ingenting att klaga på. Alla på Liseberg ska ha ett stort plus i kanten, säger Bromöllaledaren. Den aktuella överenskommelsen mellan parterna handlar alltså om ersättningen till hela truppen och övriga inblandade såsom exempelvis föräldrar.

Utöver detta ska nu Liseberg behandla de olika individuella ersättningskrav som finns från de olycksdrabbade samt från personer som befann sig nära Rainbow vid tillfället för kraschen.

- Det här gäller bland annat för var och en av våra fyra killar som var med om olyckan, säger Mats Borggren.

Anders Fridehäll säger å Lisebergs sida att de här frågorna sköts av två olika försäkringsbolag som nu ska se över varje enskilt ärende.

- Just nu jobbas det med att samla in olika typer av uppgifter från de inblandade. Därefter tar man sedan ställning hur man ska hjälpa var och en av de drabbade, säger Anders Fridehäll vidare.

Hur mår de skadade killarna i dag?

- Det finns fortfarande sviter hos dem. Ett armbrott tar ju till exempel rätt lång tid att läka, säger Mats Borggren.

Kommer ni att återvända till Liseberg i framtiden efter det som hände för en dryg vecka sedan?

- Det känns som att det är för tidigt att svara på det just nu. Men man säger ju att tiden läker alla sår, så man vet ju aldrig, säger Mats Borggren avslutningsvis.

Markus Danielsson 044-18 55 00 markus.danielsson@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.