Annons

Locket på om Bromölladagarna

BROMÖLLA. Föreningen Bromölladagarna sticker huvudet i sanden. Ingen har kontaktat dem, alltså finns inget problem. Kommunen avvaktar, låter juristerna analysera länsrättens dom. Banken uttalar sig inte.
Bromölla • Publicerad 7 mars 2001

Fredagens dom från Länsrättens i Skåne kom som en chock för alla inblandade i Bromölladagarna.

–Vi har trott att allt varit frid och fröjd, säger ordförande Carl-Egon de la Motte. Föreningen Bromölladagarna gick på en stor ekonomisk förlust genom att arrangera konserten med Legenderna i somras. Men föreningen har som mål att göra rätt för sig och ville försöka lösa situationen. Ett lån som skulle täcka förlusten på 1,3 miljoner kronor efter att kommunens förlustgaranti på 400000 kronor betalats, visade sig vara ett bra alternativ. Särskilt som Bromölla kommun ställde upp som borgensman.

Annons

Beslutet överklagades dock av Sture Ljungquist (v) och länsrätten höll, som Kristianstadsbladet berättade i lördags, med honom. Rätten rev upp kommunens beslut och plötsligt står föreningen och Ivetofta Sparbank utan borgensman.

Det kan få förödande konsekvenser för Bromöllaföreningarna. Styrelsen för Bromölladagarna hade ett sedan tidigare inplanerat möte i måndags kväll och borgensfrågan antogs ta upp större delen av mötet. Men enligt Carl-Egon de la Motte berörde styrelsen knappt ärendet.

–Vi har inte sett domen. Kommunen har inte kontaktat oss. Vi betraktar oss som tredje part och kommer inte att diskutera ärendet nu. Vi låter kommunen agera och lägger locket på tills dess. Mellan raderna tycks det framskina att Carl-Egon de la Motte inte tror att problemet existerar, eftersom kommunen inte kontaktat föreningen än. Kommunen å sin sida håller som bäst på att se över domslutet och vill inte kommentera händelseutvecklingen i nuläget. Än har inget beslut tagits, men eventuellt fattar kommunstyrelsen ett beslut i frågan under onsdagens sammanträde.]

Även från bankens håll är det tyst. Ivetofta Sparbank var den som satte kravet på en kommunal borgen, men bankdirektör Hans-Åke Olsson vill inte kommentera domen. Han anser att banken är att betrakta som tredje part och att det inträffade står mellan kommunen och länsrätten.

–Sekretesslagen förbjuder mig dessutom att uttala mig i enskilda ärenden, säger han.

Han har tidigare erfarenheter från människor som får betalningsproblem och säger till sist tröstande:

–Det mesta brukar lösa sig.

asa.carlsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons