Lugnet har återvänt till Nogersund

NOGERSUND. Igår rådde lugnet efter stormen i Nogersund. De tre fiskarna Leif Hansson, Rune Hansson och Ewert Karlsson som fick upp en senapsgranat i sin trål var tillbaka i hamnen. –Det är först efteråt som man verkligen förstår vad som hänt, säger Leif Hansson.
Bromölla • Publicerad 7 april 2001
Fiskartrio. Igår var Nogersundsfiskarna Leif Hansson, Rune Hansson 0ch Evert Karlsson tillbaka vid sin båt. Torsdagen tillbringade de på lasarettet i Karlshamn för observation men alla prover var bra.
Fiskartrio. Igår var Nogersundsfiskarna Leif Hansson, Rune Hansson 0ch Evert Karlsson tillbaka vid sin båt. Torsdagen tillbringade de på lasarettet i Karlshamn för observation men alla prover var bra.Foto: 
Nätfiskare. Tom Nordgren och Rickard Nilsson fiskar torsk och piggvar med nät. Senapsgasgranaten har inte gjort dem oroliga men de vet att det finns en del längre neråt kusten.
Nätfiskare. Tom Nordgren och Rickard Nilsson fiskar torsk och piggvar med nät. Senapsgasgranaten har inte gjort dem oroliga men de vet att det finns en del längre neråt kusten.Foto: 
En bomb i lasten. Rune Hansson ombord på fiskebåten Delfin. I den här bingen låg senapsgasgranaten hela vägen in till land. Bilder: RONNIE SMITH
En bomb i lasten. Rune Hansson ombord på fiskebåten Delfin. I den här bingen låg senapsgasgranaten hela vägen in till land. Bilder: RONNIE SMITHFoto: 

Solen skiner men vinden är frisk och kylig. Lugnet råder åter i hamnen i Nogersund. Ingen polis, ingen militär och inga reportrar. Avspärrningarna är hävda och fiskarna kan jobba som vanligt.

I hamnen finns Leif Hansson, Rune Hansson och Evert Karlsson vid båten Delfin. De tre fiskare som fick upp en senapsgasgranat i trålen.

–Vi märkte ju inte av uppståndelsen så mycket igår eftersom vi inte var här, säger Leif Hansson.

I onsdags kväll hade de ingen aning om den dramatik som skulle följa.

–Vi trålade som vanligt där vi brukar gå. Det var långt ifrån de utmärkta ställena på sjökortet, säger Leif Hansson. De märkte inte att något hade fastnat i trålen förrän de skulle lyfta in fisken i bingen. Då ramlade granaten ner bland fisken.

–Vi trodde först att det var en cementklump som fastnat, berättar Leif Hansson.

De rev ner fisken i en annan binge.

Under tiden de gick in med båten tyckte de att det började lukta illa och när de kom iland ringde de kustbevakningen.

–Vi slängde i fisken igen på vägen eftersom vi inte visste vad det var och det hade fastnat lite annat skit också.

Kustbevakningen och räddningspersonal kom till hamnen och Leif Hansson och de båda andra fiskarna gick hem och sov. Vid halvfyra-tiden på morgonen var de tillbaka i hamnen för att gå ut och fisk igen.

–Men det gick ju inte. Det var avspärrat och fullt med folk här, berättar Leif Hansson.

Det var tre andra båtar som också skulle ut men fiskarna fick förvånade vända hem igen. Leif Hansson, Rune Hansson och Evert Karlsson fick åka till lasarettet i Karlshamn för observation.

–Till och med våra fruar fick åka med men de kunde åka hem ganska snart. Vi blev kvar hela dagen, säger Leif Hansson. När de fick lämna sjukhuset åkte de direkt ner till hamnen. Kvar på båten fanns 2,5 ton fisk som var värd 50 000 kronor. Men de kom inte in på hamnområdet. Nu har de fått reda på att de får sälja fångsten från tidigare i veckan. Däremot miste de fångsten som de drog upp i samband med granaten och de förlorade en fiskedag.

–Vi tänker driva det här genom vår organisation för att försöka få ersättning. I Danmark får fiskarna ersättning när någonting sådant här händer, säger Leif Hansson. Det är först så här i efterhand som de har förstått allvaret i det som hände.

–Vi kom lyckligt undan ändå. Det kunde ju ha blivit mycket värre.

Att det kan fastna granater i trålen är ingenting som de har gått och tänkt på. De har hört att det har hänt andra som fiskar längre ut eller längre nedåt kusten, men inte dit de brukar gå.

–Den måste ha fastnat i någon annans trål och sedan har de tappat den eller dumpat den.

På söndag ger de sig ut på nästa fisketur. Och även om de inte är direkt oroliga för att det ska hända igen har händelsen satt sina spår.

–Är man ute i det området blir man väl lite försiktigare. Det är ju ingenting att leka med.

pernilla.fagerstrom

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.