Lundgren mot nedläggning av minkfarmer

SÖLVESBORG. Moderatledaren Bo Lundgren är starkt kritisk till att socialdemokraterna arbetar för att förbjuda pälsnäringen i Sverige.
Bromölla • Publicerad 5 juli 2002

–Om socialdemokraterna verkligen menar att minknäringen i grunden handlar om djurplågeri så måste de bestämma sig för att den ska förbjudas omedelbart. Då kan de inte bara utreda och fundera, säger Bo Lundgren till TT, efter att under torsdagen ha besökt en minkfarm i Sölvesborg.

Enligt Lundgren är landets minkfarmar en välfungerande näring som inte skiljer sig från andra verksamheter där djur utnyttjas. Och hittills har jordbruksminister Margareta Winberg (s) inte presenterat några fakta som kan motivera ett förbud, säger han.

Den socialdemokratiska partikongressen, med Winberg i spetsen, beslutade i höstas att landets minkfarmer ska avvecklas. Beslutet kallades ett etiskt ställningstagande och Jordbruksverket undersöker nu följderna av ett eventuellt förbud.

Eftersom tillsättningen av utredningen dröjde längre än väntat är det knappast realistiskt att räkna med ett regeringsförslag i frågan före valet i september.

I ett nationellt perspektiv är pälsnäringen visserligen en förhållandevis liten gren av näringslivet. Men samtidigt sysselsätter minkfarmarna omkring 35 procent av de förvärvsarbetande på Listerlandet i västra Blekinge, resonerar Lundgren.

–Arbetet mot ett förbud är en symbol för socialdemokraternas brist på bra småföretagspolitik. EU håller på att ta fram ett regelverk som ska gälla för hela unionen. Jag tycker att Sverige ska ha samma regler, varken mer eller mindre.

Personligen känner Bo Lundgren dock inte särskilt för pälsnäringen. Han äger inte ens ett eget minkplagg.

–Min enda anknytning är att min morfar faktiskt födde upp silverrävar på en åker i närheten av mitt hus. På göingska kallas den numera ”rävaagern”.

nyheter

@kristianstadsbladet.se

Av Henrik Hamrén TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.