Annons

Lyckad sommar glädjer Amatörteatern

SÖLVESBORG. Kaffet ska kokas, ljudet ska kollas, sminket ska på och rösten ska värmas upp. I går kväll gav Sölvesborgs Amatörteaterförening sista föreställningen av farsen Kuta & kör. Vi träffade teaterensamblen innan ridån gick upp.
Bromölla • Publicerad 2 augusti 2001

Som teatergruppens producent har Hans Lorensen mycket att stå i. Det har varit bråda dagar sedan repetitionerna av engelsmannen Ray Cooneys pjäs Kuta & kör startade i april. Sedan Amatörteaterns uppsättning hade premiär den 23 juli har cirka 800 personer gått på föreställningarna. – Vi startade med sex föreställningar eftersom vi inte riktigt visste om publiken skulle hitta hit. Men nu har vi fått ge ytterligare två föreställningar, säger Hans Lorensen. Under 17 år har Amatörteatern satt upp pjäser sommartid. Hans Lorensen var själv med vid starten 1984 och spelade helst mindre roller. Idag ansvarar han för helheten som producent men står inte längre själv på scen. Det är mycket som ska fungera inför en föreställning. Hans Lorensen förbereder lokalerna i Stallängorna för kvällen. Skådespelarna troppar in en efter en redan två timmar innan föreställningen ska börja. Scenen måste ställas i ordning och sminket kräver sina egna omsorger. Bakom åskådarnas sittplatser ställer sig gruppens sju skådespelare i en ring för att värma upp sina röster. – Pu, pu, bru, bru. Pä, pä, brä, brä, säger Pia Liikanen, skådespelare och ordförande för Amatörteatern. De andra skådespelarna härmar efter. Mellan röstövningarna skakar de på sina armar och ben för att spänningen ska lossna. I nästa sekund sträcks armarna högt uppåt mot Stallängans dekorativa stråtak. Alla gäspar högt och sträcker ut sig som katter. Lite närmare scenen sitter Marcus Åström bakom en dator och kollar ljus och ljud. Allt måste fungera innan publiken kommer. Från en intilliggande länga doftar det gott av nykokt kaffe och färskt bröd. Bord ställs i ordning och dukas upp i ett huj. – Oj, det börjar redan komma folk, säger någon av teaterarbetarna förvånat. Det är hela en timme och tio minuter kvar till föreställningens början. Men åskådarna är måna om att få en bra sittplats. På gårdsplanen utanför ses flera människor i rörelse mot teaterns entré. Tempot och temperaturen inför föreställningen höjs en smula och skådespelarna börjar dra sig mot logerna. För en stund blir det tomt och ödsligt kring scenen där föreställningens vardagsrumsinteriör ståtar i rosa och grönt. Tjugo minuter innan föreställningens början öppnas träportarna mot gårdsplanen för att släppa in publiken till tonerna av levande musik. – Folk vill roa sig och bli roade. Dessutom har vi en trogen publik i Sölvesborg, säger Hans Lorensen som förklaring till varför Sölvesborgs Amatörteater har lyckats få mycket publik varje säsong sedan 1984. eva.holmestig @kristianstadsbladet.se

Av Eva Holmestig 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons