Lyckat första halvår för Näsumaölet

NÄSUM. Det har varit ett lyckat första halvår för Näsumaölet. Folket i trakten tycker om humledrycken som kanske får ett starkare syskon i framtiden.
Bromölla • Publicerad 18 januari 2001

I somras lanserades Näsumaölet. Ett nytt öl skapad av den gamla humletraditionen i Näsum. Och det går bra för det lokala ölet. Efterfrågan har varit stor.

– Det är ett gott öl och det är många kunder som vill ha det, säger Berit Nilsson på Humlegården.

Ölet säljs på caféer och i butiker runt Ivösjön samt i några andra butiker.

Humlebygget har en egen humleodling på 200 plantor. Trots att det är en liten odling är det den enda registrerade odlingen som är av den storleken i landet. Humlet torkas inne på Humletorkan och säljs numera till Banco Bryggeri som smaksätter ölet med humlet.

Under de senaste åren har ett par bryggerier varit engagerade av Humlebygget men eftersom de har haft ekonomiska problem har dessa samarbeten avbrutits. I fjor letade Humlebygget efter ett nytt bryggeri och kom i kontakt med Banco.

– Och det har fungerat jättebra. Vi är mycket nöjda, säger Berit Nilsson.

Näsumaölet är ett ljust folköl och det finns även tankar på att brygga ett starköl.

– Det finns en viss efterfrågan på ett starköl. Och visst skulle det vara roligt om det blev så, säger Berit Nilsson.

Men mängden humle är begränsad och det måste vara en viss volym på ölframställningen för att det ska vara intressant för bryggeriet.

Banco firar 125-årsjubileum i år och planerar med anledning av det en festdag i Näsum i samband med sensommarens humleskörd.

pernilla.fagerstrom@kristianstadsbladet.se

Av Pernilla Fagerström 0456-29 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.