M överklagar nej till lagen om valfrihet

Kommunstyrelsen beslutade vid senaste sammanträdet att inte införa valfrihetssystem i Bromölla enligt lagen om valfrihet, LOV. Samtidigt valde de att inte ändra konkurrensprogrammet för att förhindra att vård, skola och omsorg konkurrensutsätts. Nu överklagar Moderaterna besluten till förvaltningsrätten.
Bromölla • Publicerad 20 februari 2013
Lotta Hellström och åke Hammarstedt.
Lotta Hellström och åke Hammarstedt.Foto: 

I somras klubbades för första gången i historien en borglig budget igenom i kommunfullmäktige i Bromölla. I den budgeten för 2013 finns två skrivelser om att LOV och utmaningsrätten ska införas i kommunen. Dessa två saker menar Alliansen därmed att kommunen redan tagit beslut om att införa.

Beslut tas av fullmäktige

Men vid senaste sammanträdet i kommunstyrelsen presenterades en utredning som gjorts för att undersöka kommunens förutsättningar för att införa valfrihetssystem inom hemtjänsten enligt LOV.

Oppositionsrådet, Lotta Hellström (M), yrkade då på att LOV i Bromölla till en början ska omfatta serviceinsatserna i hemtjänsten, vilket föreslogs i utredningen. Socialdemokraterna å andra sidan yrkade på att valfrihetssystem enligt LOV inte ska införas i Bromölla, eftersom det strider mot kommunens konkurrensprogram som är antaget av kommunfullmäktige.

Efter omröstning fick Socialdemokraterna igenom sitt förslag, vilket även stöddes av Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Ett slutgiltigt beslut ska tas av kommunfullmäktige.

De moderata ledamöterna i kommunstyrelsen har överklagat kommunstyrelsens beslut till förvaltningsrätten i Malmö med hänvisning till kommunfullmäktiges budgetbeslut.

De vill att rätten gör en laglighetsprövning enligt kommunallagen. I överklagandet skriver de: ”Vi anser att ärendet på kommunstyrelsen borde handlat om hur vi ska införa LOV, inte om vi skulle införa LOV eftersom detta beslut har redan kommunfullmäktige beslutat”.

Alliansen har skrivit en motion om att ändra konkurrensprogrammet så att vård, skola och omsorg ska kunna konkurrensutsättas. De är i dag de kommunala verksamheter som är undantagna från konkurrens.

Motionen var också uppe på det senaste kommunstyrelsesammanträdet.

Emot förslaget

Den avslogs genom att Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet var emot förslaget. Även den frågan ska upp i fullmäktige för ett slutligt avgörande. Moderaternas tre ledamöter överklagar också detta beslut. De menar att hela ärendet faller eftersom kommunfullmäktige i och med budgeten redan beslutat att införa utmaningsrätten, vars syfte är att pröva verksamheter som bedrivs av kommunen både kostnads- och kvalitetsmässigt gentemot privata företag.

Maria Sällberg
Kristianstadsbladet
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.