Malin är Bromöllas lucia – 27 år efter mamma Eva

BROMÖLLA. Årets ljusdrottning är utsedd. Malin Nilsson får äran att sprida ljus och värme som Bromöllas lucia 2001. Hon har anor att falla tillbaka på, mamma Eva var Bromöllas lucia 1974.
Bromölla • Publicerad 29 november 2001

Malin Nilssons blonderade hårsvall står i fokus även i normala fall för den blivande lucian. Hon studerar nämligen till frisör i Kristianstad. – Jag har alltid velat bli frisör. Ända sedan jag var fyra har jag plågat alla med olika håruppsättningar och jag klippte håret av mina barbiedockor, ler Malin Nilsson, 17. Eftersom det är svårt att komma in på frisörprogrammet, praktiserade hon först ett år på MP-salongen i Bromölla. Det gjorde henne bara ännu säkrare på sitt yrkesval och i höstas påbörjade hon utbildningen. Att vara lucia är inget nytt för Malin. I nian var hon Dalaskolans lucia och så har hon anor att leva upp till. 1974 var mamma Eva Bromöllas lucia. Det var också Eva som nominerade sin dotter till luciatävlingen. Både i Kristianstad och Bromölla, för säkerhets skull. – Det är en speciell upplevelse att få gå som kommunens lucia och jag tyckte att Malin skulle passa bra, säger Eva stolt. Malin blev erbjuden plats i båda kommunerna. Efter ett kvalfullt funderande bestämde hon sig för att ställa upp i Bromölla. – Det är ändå här jag bor, säger hon. När hon inte pluggar, gymnastiserar Malin Nilsson. Hon har varit medlem i Bromöllagymnasterna sedan späda ben och tränar numera en tjejgrupp. Sedan ett tag tillbaka är hon medlem av en trupp i Åhus. Hon hoppas att hon ska bli uttagen till JuniorSM i februari. – Det är så roligt med gymnastik, jag har alltid hållt på så det känns som ett måste för att må bra, tycker Malin. Mest gillar hon trampetten. Förberedelserna inför luciafirandet har redan påbörjats. Malin och hennes sex tärnor har övat sångerna tillsammans några gånger. Än har inte lucian hunnit bli nervös. Men hon väntar sig att det kommer. – Hoppas att ni får bättre väder än vi hade, säger mamma Eva och minns hur regnet öste ner då 1974. Lucian kröns av Lions president på Ifötorget under julmarknaden nästa söndag. Innan dess har hon besökt ålderdomshem i kommunen för att glädja de gamla. På själva luciadagen blir det företagsbesök för hela slanten. – Det ska bli roligt, tycker Malin som blev glad över att få äran att vara kommunens lucia. – De andra tjejerna är också söta och kan sjunga, så det blir nog ett bra luciatåg, hoppas hon. asa.carlsson @kristianstadsbladet.se

Av Åsa Carlsson 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.