”Man var stjärna för en timme”

En dag på badhuset kläcktes idén – om vi skulle starta ett band? I dag har TC8 funnits i två år, upplevt musiktävlingar och konserter tillsammans, och spelat på samma scen som en melodifestivalvinnare.
Bromölla • Publicerad 17 juni 2014
Drömmer om framgång. En av drömmarna för killarna i TC8 är att bli bandet som avslutar Swedens Rock Festival.
Drömmer om framgång. En av drömmarna för killarna i TC8 är att bli bandet som avslutar Swedens Rock Festival.Foto: Foto: Tom Wall
Dagen innan hyllningsspelningen på Ivötorget hade TC8 spelat för 125 personer. ”Det var ett väldigt stort hopp”, säger Kristian.
Dagen innan hyllningsspelningen på Ivötorget hade TC8 spelat för 125 personer. ”Det var ett väldigt stort hopp”, säger Kristian.Foto: Foto: Tom Wall

Julen 2010 fick Filip Melander en gitarr i julklapp. Någon månad senare gick han och kompisen Kristian Hansson till badhuset och kom på att det vore roligt att starta band.

– Jag hade inte ens rört vid en bas innan vi kom på att jag skulle spela bas, säger Kristian Hansson.

Men band blev det ändå. Kristian intensivövade på sitt basspel, de började skriva låtar tillsammans, och ett år senare fick de sin första spelning. Då fattades bara en sak – en trummis.

– Vi fick fråga Krilles storebror, som spelade trummor, säger Filip.

Precis som de andra två hade Andreas gått musikklass. Och han spelade trummor.

– En vecka innan bestämde jag mig och sa ”Okej då”, och sen har jag bara hängt med, säger han.

Sin allra första spelning hade bandet på caféet Hot Spot i Bromölla. De är rörande överens om att både takten och nivåerna hade kunnat vara bättre den gången.

– Men vi kan säga att på vårt första gig så pajade vi en Eric Clapton-låt, säger Kristian.

Har roligt

Sammanhållningen, den skämtsamma stämningen och kompisskapet är tydligt i det lilla musikrummet där Kristianstadsbladet träffar TC8. Det märks att de tre killarna främst vill ha roligt i bandet, och att gemenskapen är viktig för dem.

– Även om en spelning går dåligt så är det fortfarande roligt. Först går man ut och är jätteförbannad på sig själv, men en halvtimme senare kan vi garva åt det, säger Kristian.

Och med tiden har spelningarna också blivit större. De har redan hunnit med att vara förband åt Sveriges representant i Eurovision Song Contest. Hyllningskonserten åt Sanna Nielsen på det fullsatta Ivötorget var en stor upplevelse.

– När vi kom upp där kände man ”Wow, shit!”, säger Andreas.

Stjärnor för en timme

De förundras fortfarande över när Andreas råkade tappa en trumpinne som två i publiken genast började slåss om, och till sist delade för att ta med sig varsin halva hem.

– Den kom ju från mig, som de har träffat! Man var liksom stjärna för en timme, och man hade ett helt folkhav framför sig som hängde med... Det var maffigt, säger Andreas.

– Hade det varit vilket annat gig som helst hade vi fått plocka upp den efteråt, säger Kristian och skrattar.

Nästa mål är att skriva fler låtar, hitta fler fans, etablera sig i musikmedierna och få det efterlängtade skivkontraktet. Och att uppleva spelningar i andra delar av Sverige och världen. De ger sig inte.

– Vi är vinnarskallar allihop. Lär sig Filip ett nytt gitarrsolo sitter Krille och övar i timmar på en basgång som passar, säger Andreas.

En drömspelning är Sweden Rock Festival, sista spelningen på lördagskvällen. Nu ska de ägna sommaren åt att skapa ny musik inför hösten och julen, och kanske salta med några festivalspelningar.

Tänker ni bli större än Sanna Nielsen?

– I Sverige – jämställt med henne. Utomlands – större. Det är målet, säger Andreas.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Maria Rosén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.