Annons

Många elever underkänds

BROMÖLLA. En rektor glädjer sig efter höstterminens betyg, den andra oroas. –Engagemanget för skolarbetet är lågt på vissa håll, suckar den senare, Linda Andersson.
Bromölla • Publicerad 17 januari 2001

För åttorna är höstterminsbetyget det allra första. Det ger en fingervisning om hur hårt det behöver jobbas framöver. För niorna gäller det att snabbt ställa in sig på att plugga, om nu betygen inte är tillräckligt bra. De har bara en termin på sig om de vill komma in på gymnasiet.

–Kommer de inte på det förrän nu blir det jobbigt för dem. De får en sned inlärningstakt, säger Tunnbyskolans rektor Linda Andersson. På Tunnbyskolan är årets resultat ovanligt nedslående. 18 av 96 nior har icke godkänt i svenska, matte eller engelska. För 17 av 87 åttor gäller samma sak.

Annons

–Flera av dessa kommer att få godkända slutbetyg, men det innebär så mycket merarbete, säger Linda Andersson.

Skolan jobbar hårt med utvärderingar, åtgärdsprogram och samtal med de elever som inte lyckats få godkända betyg.

–Till stora delar beror det helt enkelt på att eleverna inte gjort sitt bästa, säger Linda Andersson ärligt.

–Därför tror jag att flera kommer att lyckas den kommande terminen, när de bara insett allvaret. Det är engelskan och matten som är svårast att klara. Även på Dalaskolan är det de ämnena som får flest icke godkända elever. Bland åttorna är det 8 av 51 som inte fått godkänt i huvudämnena och 6 av de 45 niorna. De var dock dubbelt så många för en termin sedan, flera har lagt manken till i nian och därmed klarat betygen.

–Jag gläds med deras framgångar, säger en optimistisk rektor, Rolf Björklund.

–Det finns goda chanser att flera av dem som fortfarande inte nått hela vägen fram, kommer att göra det.

Skolorna försöker fånga upp de elever som inte verkar klara ämnena redan i sjuan. –Det handlar mycket om motivation och därför försöker vi alltid ta med föräldrarna i samtalen om elevens skolgång, säger Rolf Björklund.

Det är varje år några elever som inte lyckas få godkänt i ett enda ämne.

–Det finns flera olika orsaker, som sjukdom, personliga problem och annat, säger Linda Andersson.

Även om skolledningen oroar sig för det stora antalet icke godkända elever, tror de att det är en tillfällig svacka. Och hoppas att höstens mörka siffror blir ljusare till våren.

Annons

asa.carlsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons