Annons

"Många funderar påom de ska fortsätta"

Bromölla • Publicerad 17 september 2003
Foto: 

Kommunalrådet i Bromölla, Åke Hammarstedt (s), kommenterar uppgifterna om dödshot mot kommunstyrelseordförande i Skåne och Blekinge med att det nu är viktigare än någonsin att värna om det öppna samhället och en utveckling av demokratin. Han har till skillnad från Sölvesborgs kommunalråd Jens Åberg, som i gårdagens Kristianstadsbladet berättade att han blivit hotad tre gånger, inte själv blivit utsatt för hot.

– Det här gör att många politiker funderar över om det är värt att fortsätta med sina uppdrag och många hoppar av. Jag har själv aldrig fått något hot, varken muntligen eller skriftligen, men jag har inte varit med så länge. Jag har varit kommunstyrelsens ordförande sedan början av den här mandatperioden, konstaterar Åke Hammarstedt.

Annons

Han ser en fara i att debatten, sedan mordet på utrikesminister Anna Lindh och uppgifterna om hot mot kommunpolitiker, mycket handlat om att utöka skyddet i form av skyddsvästar, fler livvakter och skottsäkra bilar. Han menar att diskussionen riskerar att skaka det öppna samhällets grundvalar.

– Om väljarna bara ska kunna möta de förtroendevalda genom att se dem på avstånd bakom en skottsäker bilruta främjas inte förståelsen eller demokratin.

Han föreslår i stället andra lösningar.

– Med tanke på de dåd som har varit är det väldigt viktigt att satsa på psykiatrin och det är något som statsminister Göran Persson redan påpekat. Det är också viktigt att motverka hoten från högerextrema grupper och därför måste vi jobba med demokratin. Den representativa demokratin förutsätter att människor i alla åldrar är aktiva och engagerade, säger Åke Hammarstedt.

Jerker Hagman

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons