Annons

Många plockade humle i helgen

– Skörden är både stor och riklig i år jämfört med tidigare år. Det avslöjade Lennart Sallroth torkansvarig på Humletorken i Näsum i samband med årets Humledagar.
Bromölla • Publicerad 3 september 2001

Just håller man på att skörda humlen. Och Lennart Sallroth är glad. – Ja, säger han. Skörden är jättefin med stora fina kottar till följd av den fina och varma sommar som vi haft. Lördag och söndag har det varit Humlets dag. Det kom mycket folk för att plocka. – Varje ranka gav över tre kilo och det är bra eftersom det normala är fyra kilo på full ranka, förklarar Lennart Sallroth. På Humletorken i Näsum finns 200 störar. Det är många plockare och turister som kommer på besök för att ta hand om humleväxten. – Humletorken i Näsum har besök av 15000-20000 besökare om året, säger Lennart Sallroth. Alltmedan skörden plockades underhöll Nyckelharporna från Olofström. Det var femte året i rad som de svarade för underhållningen på Humlets dag. Humlet, Humulus lupulus, kom till Sverige under tidig medeltid, förmodligen genom klosterväsendet. Humle används som läkemedel. Men det är framförallt som ölkrydda humlen gjort sig känd. Humleväxten, som är perenn, växer upp i långa, slingrande rankor, och är en sträv ört med stora handflikade blad. Det ”humle” som plockas är de mogna honhänhena (kottar), som har gröngula skärmblad. På dessa och framförallt vid bladbasen sitter en mängd små runda, gulglänsande körtlar. De har en aromatisk, dövande och bitter smak (Lupulinum). lars.astrom @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons