Miljökontor kan bli gemensamt

BROMÖLLA. Från den förste juni i år ska Bromölla och Sölvesborg ha ett gemensamt miljökontor. Det beslutade kommunfullmäktige i Sölvesborg i måndags. Samtidigt flaggar Christer Adelsbo (s), kommunalråd i Bromölla, för samarbeten inom fler kommunala verksamheter.
Bromölla • Publicerad 2 maj 2002

Av Magnus Grunnon 0456-29000 Frågan om ett gemensamt miljökontor diskuterades i miljö- och hälsoskyddsnämnden i Bromölla kommun redan i november månad. Då beslöt nämnden att avvakta med sitt beslut. Motiveringen var att den först ville utvärdera det samarbete som pågick sedan ett år tillbaka. Ett samarbete som innebär att kommunerna delar på miljöchefen, en miljöhandläggare och en djurskyddsinspektör. ”Alla konsekvenser ska tydliggöras”, står att läsa i nämndens protokoll. Nyligen fattade även personal- och organisationsutskottet, POU, inom Bromölla kommun beslut om att utredningen, som ska vara klar senast den förste september enligt Christer Adelsbo, bör beaktas innan man tar ställning. Men kommunalrådet anser att det är bra att kommunfullmäktige i Sölvesborg har tagit ställning även om det på grund av tidsplanen för nämnda utredning inte kan bli aktuellt med ett gemensamt kontor redan den förste juni. – Personligen är jag positiv till alla typer av samarbete mellan kommunerna, på sikt även inom omsorg och grundskola, men det är alltid lättast att börja med servicebitar som IT och fastighetsunderhåll. Jag är övertygad om att man kan samverka kring det mesta, driva verksamheterna tillsammans, men samtidigt ha kommunens identitet kvar. Det är bara fantasin som sätter gränser. Han menar att Gymnasieförbundet Bromölla-Sölvesborg är ett väl fungerande exempel. Komvux finns i Bromölla medan gymnasieverksamheten, i form av Furulundsskolan, och förbundets kontor har förlagts till Sölvesborg. Christer Adelsbo sticker inte under stol med att det gemensamma miljökontoret, förutsatt att det blir ett gemensamt miljökontor, sannolikt kommer att placeras i Sölvesborg. Något som miljöchefen Göran Edvinsson tidigare också har tagit ställning för, främst på grund av att Sölvesborgs kommuns miljökontor redan i dag är dubbelt så stort som Bromöllas. – Man måste ha klart för sig att några verksamheter kommer att hamna i Sölvesborg och några i Bromölla. Miljökontoret är inte det enda som vi kommer att samverka om framöver. Men det är alltid någon som initialt känner sig förbisedd. magnus.grunnon @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.