Miljöpartist kritiserar planerat bygge i Valje

Bromölla • Publicerad 19 augusti 2004

Miljöpartisten Stefan Brandt har invändningar mot programförslaget till detaljplan för området vid Strandvik i Valje. I sin reservation skriver Brandt att han reserverar sig till förmån för sitt eget yrkande på miljö- och hälsoskyddsnämnden den 11:e augusti 2004 "Med hänsyn till riksintresse för naturvården ska inte den södra delen av planprogrammet bebyggas".

Han skriver att det är genom länsstyrelsens tidigare inventeringar klarlagts att området har ett sådant värde att det betraktas som riksintresse för naturvården.

Det har inte presenterats några omständigheter för att omvärdera denna bedömning, menar Brandt, "förutom vissa intressenters vilja att på sikt bebygga området tack vare dess havsutsikt".

"Om skyddsbeteckningarna ska ha ett långsiktigt värde kan man inte öppna dörren för att omvärdera varje skyddsvärt område varje gång någon visar intresse för bebyggelse", skriver Stefan Brandt. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har redan lämnat ett yttrande.

Nämnden skrev bland annat i sitt yttrande att det är viktigt att behålla befintliga stengärden och "grönstråk". I yttrandet står det också att det eventuellt krävs en särskild utredning om det finns arter med särskilda behov. Nämnden påpekade också att direktutsläpp av dagvatten till vattendrag och hav inte får tillåtas. För övrigt har miljö- och hälsoskyddsnämnden ingen erinran mot programförslaget. Bland de yttranden som hittills kommit in till kommunen så är det ingen instans som haft några större invändningar mot programförslaget.

I början av september ska alla synpunkter på planprogrammet vara inne och efter det ska det göras en detaljplan. Synpunkter ska även lämnas på detaljplanen.

Målsättningen är att detaljplanen ska ha antagits och vunnit laga kraft under vintern/våren 2006. Utbyggnaden av området kan påbörjas så snart detaljplansförslaget vunnit laga kraft.

Emma André

VALJE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.