Misstag kan bli dyrt för vägförening

NÄSUM. Ett misstag som begicks 1974 när kommunerna Näsum och Bromölla slogs samman riskerar att skjuta Näsums Kyrkbys Vägförening i sank. Nu måste Bromölla kommun bevilja bidrag till vägföreningen.
Bromölla • Publicerad 25 juli 2002

Den förste januari 1998 slutade 1939 års lag om enskild väghållning att gälla. De regler som fortfarande behövdes införlivades istället i anläggningslagen. Lagändringen innebar bland annat att en hög andel av landets vägföreningar tvingades göra om sina andelstal. Från att ha varit baserade på varje fastighets taxeringsvärde ska andelstalen baseras på den nytta som respektive fastighet har av de aktuella vägarna. – Andelstalen kommer att bli mer rättvisa när lantmäteriförrättningen är klar. Om jag och min granne har vars sitt hus, hans kostar en miljon kronor och mitt kostar 500000 kronor, så betalar han dubbelt så mycket som mig idag, trots att vi använder vägen lika mycket, säger Kay Stark, ordförande i Näsums Kyrkbys Vägförening. För att påskynda och underlätta lantmäteriförrättningarna beslöt riksdagen den 31 december 2000 att 50 procent av förrättningskostnaderna skulle finansieras med statsbidrag. Så långt allt väl, enligt Kay Stark. Men under förrättningsarbetet i Näsum framkom det att vägföreningen har underhållit vägar som den inte har tagit över det juridiska ansvaret för. Närmare bestämt rör det sig om 5220 meter icke reglerad väglängd, motsvarande cirka 58 procent av den väglängd som vägföreningen har underhållit genom åren. Anledningen är att vägföreningens ökade volym, i samband med att en ny detaljplan för området Gonarp antogs i början av 1970-talet, aldrig reglerades. – Bromölla kommun har alltså inte begått felet, den tog över det av Näsums gamla kommun när kommunerna gick ihop 1974, säger Kay Stark. Ett fel som kan stå vägföreningen dyrt. Hela kostnaden för den pågående förrättningen beräknas till minst 210000 kronor, varav 50 procent borde finansieras av staten enligt riksdagens beslut den 31 december 2000. Men eftersom Näsums kommun aldrig reglerade 58 procent av vägföreningens vägar mister vägföreningen statsbidrag på cirka 61000 kronor. Medel som Näsums Kyrkbys Vägförening nu vill att Bromölla kommun ska stå för. – Får vi inte pengarna så går det åt skogen, vi är helt enkelt beroende av bidrag från kommunen annars klarar vi inte upp det här, berättar Kay Stark. Ärendet ska tas upp av kommunstyrelsens arbetsutskott den 29 juli. Enligt ett förslag från Stefan Apelros, teknisk chef i Bromölla kommun, ska vägföreningen ersättas med ovanstående belopp. Enligt förslaget ska vägföreningen även erhålla en retroaktiv ersättning på 7720 kronor för att inte rätt väglängd har ersatts ur driftsynpunkt. magnus.grunnon @kristianstadsbladet.se Fakta Vägföreningar Vägföreningarombesörjer och bekostar underhåll av vägar på landet eller i stad. Underhållet omfattar främst snöröjning, grusning, sopning samt rensning av ytvattenbrunnar. Näsums Kyrkbys Vägförening är Bromölla kommuns största vägförening och inbegriper 400 fastigheter.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.