Mycket har räddats från förskolan

Rivningsarbetet av rallarstugan pågår för full. Ett bra tag framöver får förskolebarnen i Näsum finna sig i att leka i tillfälliga lokaler.
Bromölla • Publicerad 15 maj 2007
Den gamla lärarinnebostaden rymmer tillfälligt förskolebarnen från Rallarstugan.
Den gamla lärarinnebostaden rymmer tillfälligt förskolebarnen från Rallarstugan.Foto: 
Biträdande rektorn, Pia Gustafsson, mitt bland brandresterna. Bild: RONNIE SMITH
Biträdande rektorn, Pia Gustafsson, mitt bland brandresterna. Bild: RONNIE SMITHFoto: 

I två rum och kök finns nu en av förskoleavdelningarna som tidigare huserade i Rallarstugan – förskolan som eldhärjades natten till valborgsmässoafton.

Avdelningarna Bamse och Skalman ligger vägg i vägg i två identiska lägenheter i den gamla lärarinnebostaden på skolområdet. Det ena rummet hos Bamse gapar tomt och orden ekar mellan väggarna.

– Det kommer att fyllas på med saker efter hand, säger Pia Gustafsson som är biträdande rektor på Näsum skola. Allt måste saneras, tillägger hon.

Avdelningen Lille Skutt har fått flytta in i paviljongerna alldeles intill Rallarstugan. Arbetet med att riva den brandskadade förskolan pågår och det är mycket som blivit fördärvat.

– Det som inte är brandskadat är vattenskadat, säger Pia Gustafsson.

Alla innerväggar och taket ska bort.

– Vi kommer att behålla ytterväggarna men allt annat är fördärvat. Det är mycket som är vattenskadat, bland annat har golvet rest sig, säger Andreas Lundgren som är platschef för NCC. De flesta barnen hade ett par ombyten kläder, regnkläder och andra tillhörigheter i sina fack när det brann.

– Jag har bett föräldrarna skriva ner allt de hade här på en lista. Listorna kommer vi sen att bocka av efterhand som vi får tillbaka sakerna sanerade, säger Pia Gustafsson.

En del barn har frågat efter sina nallar och leksaker.

– Det finns god chans att de kommer att få tillbaka en del av det de saknar.

Personalen har fått hjälp av en kurator från Bromölla med hur de ska bemöta barnens frågor kring branden. Barnen har också fått bearbeta händelsen genom att skriva och rita.

– Det är lite blandade känslor, för samtidigt som de har många tankar kring branden så är det nytt och spännande att få komma hit, säger Pia Gustafsson ståendes på trappen till de tillfälliga lokalerna.

Man räknar med att kunna hålla till i den gamla lärarinnebostaden fram till sommaren.

– Blir det längre tid måste vi komplettera på något sätt. Vi måste ha större plats.

Barbro Mattsson är förskollärare på avdelningen Bamse. Hon funderar på hur det kommer att bli i framtiden.

– Vi är i alldeles för små lokaler, vi kan inte vara här, säger hon.

Maria Sällberg

0456-29000

maria.sallberg

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.